Koruna je v boji proti inflaci výhodou. Euro se podřizuje všem, vysvětlil Nidetzký z ČNB

K věci (527)

S rostoucími cenami energií nemůžeme nic udělat, prohlásil viceguvernér České národní banky (ČNB) Tomáš Nidetzký. S vysokou inflací ale ano, a to díky české koruně. Měnovou politiku si totiž můžeme podle Nidetzkého řídit sami. Detaily vysvětlil v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

„Měnovou politikou neovlivníme ceny energií, to je důsledek energetické politiky předchozí vlády. Současný kabinet teď inkasuje jejich rozhodnutí. Řada zemí k tomu přistupuje různým způsobem,“ zkritizoval kabinet Andreje Babiše (ANO) ve vysílání CNN Prima NEWS viceguvernér ČNB Nidetzký.

Záleží ale jen na této vládě, jaké řešení zvolí pro Česko. Centrální banka do toho mluvit nemůže, své slovo má ale při krocení inflace. „Pokud máte vlastní měnu, tak máte vlastní měnovou politiku a můžete tak proti inflaci bojovat – jako to ČNB dělá,“ nastínil Nidetzký benefit české koruny. ČNB by například měla držet sazby na vyšší úrovni proti normálu.

Oproti tomu společná měna jako třeba euro podle něj nereaguje na situaci v konkrétní zemi. „Pokud máte euro, tak kolegové z Evropské centrální banky se musí rozhodovat v širším kontextu, musí brát ohled i na ekonomickou situaci v jednotlivých zemích,“ vysvětlil rozdíl. Pokud by tedy Česko už mělo euro, nemohla by centrální banka vymýšlet plán šitý tuzemsku na míru. Podle Nidetzského tak koruna v tuto chvíli přispívá v boji proti inflaci.

Investovat s rozmyslem

Připustil také, že ekonomická situace může být pro mnohé rodiny náročná. To dokazuje i exkluzivní průzkum pro CNN Prima NEWS, ze kterého vyplývá, že 42 % oslovených má strach ze zdražování. Kvůli rostoucí inflaci navíc jejich našetřené peníze ztrácí na hodnotě. Podle některých expertů je ideálním řešením peníze někam investovat, aby se zhodnocovaly.

„Bez ohledu na inflaci by lidé měli přistupovat k investicím obezřetně. Vždy musí posuzovat cenu, výkon a potřebnost nákupu. Co se týká investic, spotřebitele bych chtěl varovat před nabídkami proti inflaci. Ti, kteří přichází s takovou nabídkou, chtějí zbohatnout na klientech. Pokud chtějí dělat investici, musí jí rozumět,“ varoval viceguvernér ČNB.

Tagy: