Při protestech v Nizozemsku bylo zatčeno přes dva tisíce aktivistů. Skončili na stadionu

Policie v Nizozemsku zadrželo o víkendu více než 2 000 protestujících aktivistů.

Nizozemsko zadrželo 2400 aktivistů

Nizozemská policie o víkendu zadržela asi 2 400 aktivistů, kteří blokovali dálnici v Haagu. Nepovolený protest svolali kvůli vládní dotaci pro průmysl využívající fosilní paliva. Kvůli rekordnímu počtu zadržených museli policisté improvizovat a demonstranty kladoucí odpor převezli na stadion.

Několik tisíc lidí zablokovalo jednu z hlavních dopravních tepen v Haagu, která vede k parlamentu. Hněv aktivistů z několika organizací způsobila zpráva odhalená začátkem týdne, že nizozemská vláda podporuje miliardami eur průmysl a dopravu využívající fosilní paliva.

ČTĚTE TAKÉ: Tvrdý zásah proti klimaaktivistům. Policista v Nevadě prorazil blokádu autem, pak vytáhl zbraň

„Naše vláda nás má chránit, ale místo toho dotuje 37 miliardami eur ročně průmysl fosilních paliv, tedy sektor, který je odpovědný za klimatickou krizi, ve které se nacházíme,“ uvedla podle AFP Anne Kerversová, mluvčí organizace Extinction Rebellion.

Aktivisté neuposlechli výzev policie, aby se rozešli. Ke slovu proto přišla vodní děla a pak i zatýkání. „Klimatická změna se týká celého světa, lidstva, ale i rostlin a zvířat. Jsme v bodě, který jsme viděli v létě, situace se zhoršila,“ nechala se slyšet Yolanda de Jagerová, klimatická aktivistka.

Policie nakonec zadržela rekordních 2 400 demonstrantů. Takové množství policejní služebny nepojmou, a tak se zadržení ocitli na jednom z místních stadionů. Mezi zadrženými bylo mnoho nezletilých. Později byli propuštěni. Podle aktivistů ale budou protesty pokračovat.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Před pěti lety se do celosvětového povědomí dostala aktivistka Greta Thunbergová

Tagy: