V Evropě řádí extrémně silná bouře Poly. Zanechává spoušť, vyžádala si už dvě oběti

Nizozemsko zasáhla siná bouře.

Nizozemsko zasáhla silná bouře

Nejméně dva mrtvé a dva zraněné si vyžádala nezvykle silná letní bouře, která ve středu zasáhla Nizozemsko. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž vichr dosahující rychlosti až 145 kilometrů za hodinu výrazně narušil leteckou a železniční dopravu v zemi. Úřady vyzvaly občany, aby nevycházeli ze svých domovů. Ve městě Apeldoorn se objevilo menší tornádo. Vítr, který by mohl dosahovat síly orkánu, očekávají meteorologové také na severu Německa.

V nizozemském městě Haarlem přišla o život žena, na kterou při bouři spadl strom. V německém okrese Emsland pak chodkyně, když ji při venčení psa zasáhl padající strom. Další dva lidé utrpěli zranění v Amsterdamu – padající stromy zasáhly jejich auta.

Amsterdamské letiště Schiphol ve středu ráno zrušilo přes 400 letů. Na severu Nizozemska byla zastavena vlaková doprava, nevyjely ani vlaky Eurostar z Amsterodamu do Londýna a vysokorychlostní spoje do německého Kolína nad Rýnem a Hamburku. Některé nizozemské dálnice byly uzavřeny kvůli padajícím stromům a převráceným kamionům.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česko zasáhnou silné bouře s krupobitím. Podívejte se, kde zpřísnili výstrahu

Ve čtyřech provinciích vydal nizozemský meteorologický ústav červený, tedy nejvyšší stupeň varování před bouří. Úřady vyzvaly občany, aby, pokud možno, nevycházeli z domů. Po přechodu živlu přes nizozemské území meteorologové stupeň varování snížili.

Středeční bouře pojmenovaná Poly byla v Nizozemsku podle meteorologického ústavu nejsilnější od ledna 2018. Při jednom z poryvů rychlost větru na nizozemském pobřeží západně od Amsterodamu přesáhla 145 kilometrů v hodině. Nizozemská média ukázala záběry vyvrácených stromů a trosek v ulicích Amsterodamu, Haagu a Haarlemu.

„Je to docela brutální. Ruší se lety i vlakové spojení. Vítr rozsekal několik stromů a poškodil tratě přímo do centra města. Spousta lidí čeká, než se doprava obnoví. Venku jsou všude popadané deštníky a kola,“ popsal reportér webu CNN Prima NEWS Viet Tran z Nizozemska. Dodal, že výstraha, která platí do 15 hodin, se může prodloužit. „Ten vítr je tu opravdu mimořádně silný,“ podotkl.

V nizozemském městě Apeldoorn se dokonce objevilo menší tornádo, které zvedlo do vzduchu karavan a odhodilo ho o několik metrů dál.

Tornado Apeldoorn

Posted by 112Vandaag on Tuesday, July 4, 2023

Německo může zasáhnout orkán

Německé úřady vyzvaly, aby řidiči v ohrožených oblastech na severu země nevyjížděli, pokud to není nezbytně nutné. V německé spolkové zemi Dolní Sasko ve středu některé školy kvůli bouři preventivně zrušily vyučování, v Hamburku jsou od středečního poledne uzavřeny některé hřbitovy, informovala agentura DPA.

Německá meteorologická služba varovala před nepříznivým počasím v částech spolkových zemí Dolní Sasko, Šlesvicko-Holštýnsko a Hamburk. Meteorologové uvedli, že na pobřeží Severního moře lze přes den očekávat vítr dosahující v nárazech rychlosti 120 kilometrů v hodině. „To je na letní bouři skutečně extrémní,“ uvedla meteorologická služba. V noci na čtvrtek by měl vichr postupně zeslábnout.

Meteorologové žádají občany, aby před příchodem větru zajistili předměty, které by mohly uletět. Bouřky, lijáky a silný vítr mohou zasáhnout i jižnější části Německa, sdělili.

Meteorologové varují před bouřkami i v Česku

Studená fronta, která postupuje přes Německo k východu, ovlivní počasí i u nás. Český hydrometeorologický ústav proto vydal výstrahu před silnými bouřkami. Ta platí pro celé území České republiky – na západě od 11 do 17 hodin a na východě od 14 do 22 hodin. „Zejména v bouřkách budou dosahovat nárazy větru kolem 70 km/h, lokálně se mohou vyskytnout přívalové srážky a menší kroupy,“ uvedli meteorologové.

Lokálně se očekává také přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů či sklepů. „Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty,“ varují meteorologové.

Tagy: