Případ Terezy H. je u konce. V Pákistánu padlo definitivní rozhodnutí

Případ Terezy H. je zřejmě po více než čtyřech letech definitivně u konce. Nejvyšší soud měl rozhodnout o její nevině. Deníku Blesk to potvrdil zdroj, který je dobře obeznámen s Tereziným případem. Pětadvacetiletá dívka skončila před několika lety v pákistánském vězení poté, co bylo v jejím kufru nalezeno několik kilogramů heroinu. Mladá žena tvrdila, že jí ho do zavazadla někdo podstrčil.

„Tereza byla nejvyšším soudem definitivně osvobozena,“ potvrdil zdroj deníku Blesk k jejímu ostře sledovanému případu. O nevině Češky rozhodl soudce Ijaz-ul-Hassan. Současně prý zamítl odvolání, které proti jejímu osvobození ze strany vrchního soudu podali celníci. „Nejvyšší soud potvrdil rozhodnutí vrchního soudu,“ doplnil zdroj.

Terezu H. zadrželi celníci v lednu 2018 na letišti v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy heroinu, když se chystala odletět do Spojených arabských emirátů. Češka tvrdila, že do Pákistánu přijela jako modelka a někdo jí heroin do kufru podstrčil. Pákistánský zpravodajský portál UrduPoint již dříve uvedl, že drogy, které převážela, by měly na černém trhu hodnotu 150 milionů pákistánských rupií (19,5 milionu korun).

Tereza už je zpátky doma

V březnu 2019 byla Tereza H. odsouzena k osmi letům a osmi měsícům vězení a pokutě 800 dolarů (asi 18 400 korun). Žena se proti rozsudku odvolala.

V odvolání uvedla, že byl podle ní „v rozporu s fakty“ a nebyl podložen žádnými konkrétními důkazy. Soud jí dal za pravdu. Do případu se ale vložili celníci, kteří nějaký čas zadržovali její osobní věci, včetně cestovního pasu. Spor nakonec vyhrála a nejvyšší soud rozhodl, že může Pákistán po čtyřech letech opustit.

Do Česka přiletěla v polovině dubna a údajně rovnou zamířila do rodného města. Informaci redakci CNN Prima NEWS potvrdila jedna z obyvatelek Uherského Hradiště. Uvedla to s odkazem na Terezinu rodinu. „Neznala jsem ji, ale je doma. Hodně štěstí v nelehké situaci,“ vzkázala 25leté dívce žena. „Na letišti ji údajně měl vyzvednout její otec a pak ji převézt do rodného města,“ popsala pravděpodobný průběh událostí také reportérka CNN Prima NEWS Daniela Habešová.

Tagy: