Sledujte ŽIVĚ pokračování jednání Sněmovny po incidentu poslance Volného

Šéf KSČM Vojtěch Filip a premiér Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně

Kanál 2 - Online - živé ad hoc vysílání

Situace se nelepší, vláda volá po prodloužení nouzového stavu, který nechá Česko uzavřené v lockdownu. Vyhoví Sněmovna její žádosti o prodloužení po 22. lednu o dalších 30 dnů? Sledujte živě v tomto článku. Jednání Sněmovny pokračuje i po incidentu s poslancem Volným.

Vláda žádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do 21. února. Jako první v úvodu středeční debaty vystoupil premiér. „Stále máme velký počet hospitalizovaných na jednotkách intenzivní péče,“ řekl.

„Náš hlavní problém je, že nemáme dostatek vakcíny. Poptávka je obrovská, dodávky váznou,“ přiznal premiér. Evropská agentura pro léčivé přípravky má podle něj urychleně schválit vakcínu britské firmy AstraZeneca. Touto vakcínu se očkuje například už ve Velké Británii. Schválení vakcíny pro EU má proběhnout na konci ledna.

Nouzový stav v ohrožení?

Část opozice už se nechala slyšet, že nouzový stav nepodpoří. „Jsme si vědomi toho, jak situace vypadá, jaký je tlak na zdravotníky, kteří bojují v první linii, jsou v těžké situaci. Vláda jim to nijak neulehčuje, nepomáhá jim. Nejsme spokojeni s tím, jak vypadá očkovací strategie,“ kritizoval šéf ODS Petr Fiala.

„V nouzovém stavu už žijeme kolem 180 dnů, někteří podnikatelé mají už pět měsíců uzavřeny provozovny a nemohou si vydělávat. Žádáte nás, milá vládo, o spoluzodpovědnost. Pokud má někdo převzít spoluzodpovědnost, musí být součástí řešení a jeho návrhy musí být vyslyšeny, aby s ním byla vedena diskuse a nebylo to jen naoko,“ prohlásila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Vláda se tak bude muset opět spolehnout na hlasy komunistů, ANO a ČSSD totiž nemají dostatek hlasů. KSČM však dala kabinetu ultimátum. Podporu nouzového stavu podmiňuje otevřením prvního stupně základních škol, posledních ročníků základních škol a maturitních ročníků od února. Od 29. ledna by se pak podle komunistů měly otevřít lyžařské areály.

Další podrobnosti pro vás připravujeme.

Tagy: