Nemohli jsme je v tom nechat. Reportér CNN Prima NEWS na Ukrajině pomohl mrznoucí rodině

Reportér Patrik Kaizr na Ukrajině

Patrik Kaizr pomohl mrznoucí ukrajinské rodině

Ukrajince čekají neobyčejně těžké dny. Teploty se pomalu dostávají pod nulu. Za dva dny v zemi napadlo 20 centimetrů sněhu. Ukrajinské úřady lidem radí, aby si koupili teplé oblečení, svíčky či olejová topení. Situace je však pro mnoho z nich mimořádně složitá. Na Ukrajině se stále nachází také reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr. Ten nyní pobývá v Ivanofrankivské oblasti. Společně s dalšími kolegy se rozhodl pomoci několika ukrajinským civilistům.

Marija je jednou z těch, které na obyčejném trhu v jednom z měst v Ivanofrankivské oblasti prodávají teplé oblečení. Ceny má nižší než v běžných obchodech. Přesto prodej vázne.

„Vůbec nic nekupují. Podívejte se na ceny potravin. A penze? Jsou 2 000 hřiven (necelých 1 300 korun, pozn. red.). Z toho lidé zaplatí elektřinu a plyn. Co jim pak zbyde?“ uvedla prodavačka. „Přijdou občas dobrovolníci, kteří koupí teplé ponožky nebo tabák na balené cigarety. Pak to pošlou na frontu,“ doplnila.

Už pět dní je podstatná část města bez elektřiny. Nachází se tam stále také tisíce těch, kteří utekli z východní či jižní části Ukrajiny. Většinou přijeli jen s tím nejnutnějším. Nemají práci, peníze a jsou odkázáni na pomoc druhých. Například Máša, Ljuda a jejich tři děti jsou jedněmi z nich. Reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr je potkal u jedné z místních chalup.

Jsou ve velmi zoufalé situaci. Nemají elektřinu, teplou vodu ani dřevo. „Na zamluvení dřeva je potřeba 8 000 hřiven, nemám tolik peněž. Nevím, co budu dělat,“ uvedla Máša. Skupině zbyla jen čtyři polínka. „Plakaly, protože měly pocit, že neochrání své děti a že budou mrznout. Nemohli jsme je v tom nechat, a tak jsme alespoň nějaké dřevo pořídili sami,“ přiznal Kaizr.

Když reportáž viděli kolegové ze CNN Prima NEWS, během několika hodin poslali přes 10 tisíc korun. Za to si ukrajinské ženy s dětmi mohou pořídit další čtyři kubíky dřeva a teplo na zhruba měsíc a půl. Slovní spojení „teplo domova“ dostálo svého významu. „Děkujeme,“ řekla se slzami v očích jedna z žen. Alespoň tato starost jí na nějakou dobu odpadla.

Na Ukrajině ale stále zůstává deset milionů lidí bez pravidelné dodávky světla a tepla. Jejich osudy více či méně závisí na pomoci druhých. Ukrajina už požádala o dodávky elektřiny z Evropy.

Tagy: