Nová šéfka KSČM Konečná volá po spolupráci komunistů s ČSSD. Maláčová není proti

Kateřina Konečná

Divoká karta (1029)

Spolupráce mezi komunisty a sociálními demokraty? Do budoucna určitě jistá možnost. V pořadu Divoká karta na CNN Prima NEWS se na tom shodly nová předsedkyně KSČM Kateřina Konečná a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), která kandiduje na šéfku své strany. Obě ženy odmítají, že by se jejich partaje měly sloučit, ale vlídnější názor mají na volební spolupráci například už pro komunální volby, které se uskuteční v příštím roce.

Konečná ve vysílání CNN Prima NEWS prohlásila, že chce usilovat o spojení levice. Částečně se jí to podle jejích slov podařilo už během voleb do europarlamentu, kdy KSČM podpořily různé menší strany. Spolupráci velkých levicových stran považuje za nutnou.

„Není čas na to, kdo je silnější a není. V tuhle chvíli je důležitější se spojit, abychom se vrátili,“ řekla europoslankyně s tím, že je potřeba vystavět blok vůči nastupující vládě koalice Spolu a Pirátů s hnutím STAN.

Možná budoucí šéfka ČSSD Maláčová zprvu řekla, že napřed je potřeba, aby se její strana dala do kupy po volbách. Ty pro sociální demokraty, stejně jako komunisty, skončily velkým neúspěchem, když se ani jedna partaj neprobojovala do Poslanecké sněmovny.

Dosavadní předseda ČSSD Jan Hamáček oznámil svou rezignaci a právě Maláčová by ho mohla nahradit. „Bude to ve velmi vysokém tempu, 10. prosince máme sjezd a pak se začneme připravovat na spolupráci,“ řekla Maláčová. Ta by podle ní mohla nastat i s komunisty. „Já myslím, že v komunálních volbách to možné je,“ řekla končící ministryně práce a sociálních věcí s dovětkem, že rozhodnout bude muset hlavně členská základna ČSSD. Sociální demokraté přitom byli v minulosti za komunistického režimu perzekvováni.

Obě političky jasně odmítly možné sloučení stran. „Nikdy jsem nemluvila o slučování, to si nikdy nedovedu představit,“ uvedla komunistická europoslankyně a vyčetla ČSSD, že Česko „táhla do chřtánu NATO“.

Předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta, který byl také hostem debaty ve vysílání CNN Prima NEWS, připomněl, že komunisté drželi u moci aktuálně končící vládu, a tudíž na jejich podpoře byli závislí i sociální demokraté.

„Od roku 2013 ČSSD zdecimovala ministerstvo vnitra. Voliči vám dali jasně najevo, že nejsou spokojeni,“ vyčetl Maláčové Šlachta. Ta jeho námitky bagatelizovala tím, že je podle ní Šlachta stále ukřivděný kvůli svému konci u policie.

Tagy: