Babiš chce exhibovat v opozici. Levicoví voliči z něj mohou udělat prezidenta

Premiér Andrej Babiš (ANO) se již smířil s odchodem do opozice, neznamená to však, že by z veřejného života nadobro zmizel. Naopak – více než týden po volbách dává jasně najevo, že bude chtít přesvědčit frustrované levicové voliče, jejichž strany se jen těsně nedostaly do Poslanecké sněmovny. Podle politologů mu tato strategie může pomoci k získání prezidentského křesla.

Babiš nezastoupené voliče oslovil ve svém tradičním nedělním hlášení. „Vám, kteří jste volili ČSSD, KSČM nebo Přísahu, a vám, kteří jste volili a vaši favorité se nedostali do Sněmovny, jsem chtěl říct, že vaše hlasy nepropadly. Já jsem váš hlas ve Sněmovně. Na to se můžete spolehnout,“ řekl šéf hnutí ANO.

Premiér má skutečně v nově poskládané Sněmovně velký manévrovací prostor. Vypadly dvě tradiční levicové strany, tedy ČSSD a KSČM. Těsně před vstupem do Parlamentu skončilo také hnutí Přísaha. To dohromady představuje skoro 700 tisíc levicových či protestních hlasů bez zastoupení. Pokud bychom přičetli i Trikoloru či Volný blok, blížilo by se toto číslo až k milionu. Tyto hlasy bude chtít dosluhující premiér Babiš získat na svou stranu.

Babiš se na svou roli v opozici zjevně velmi těší. Formující se vládě nedá podle odborníků nic zadarmo. „Myslím si, že to bude trochu připomínat Jiřího Paroubka. Bude bilancovat svou vládu a upozorňovat, jak se za jeho vládnutí přidávalo a vláda rozhodovala týmově a rychle. Bude v podstatě dělat permanentní bilanci svého premiérství a premiérského stylu,“ sdělil CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček.

„Bude to hodně spojovat s tím, že jeho přičiněním šlo o období ekonomického růstu a v uvozovkách sociálně vlídného přístupu k veřejnosti a všem potřebným. Zároveň si myslím, že bude hodně upozorňovat na roztříštěnost vlády, protože pět barev je pět barev,“ doplnil politolog, jakým způsobem by mohl Babiš v opozici postupovat.

Babiš prezidentem?

Spekuluje se, že by mohl Babiš aspirovat na příštího českého prezidenta. Nezastoupené hlasy ve Sněmovně se mu proto budou zjevně hodit. Přestože svou případnou kandidaturu ještě nepotvrdil, podle odborníků tomu jeho současné kroky nasvědčují.

„Myslím, že se posune víc doleva i z titulu toho, aby měl otevřenou variantu kandidatury na prezidenta, protože pokud chce uspět, musí oslovit i protestně naladěné levicovější hlasy. V podstatě Zemanovu většinu z roku 2013 i 2018. Jeho sněmovní strategie tomu bude uzpůsobená, aby mu neznemožnila oslovit tyto skupiny. Tím, že levice vypadla ze Sněmovny, má velmi široké pole působnosti,“ vysvětlil Kubáček.

Na čísla upozorňují také další odborníci. „Pro blížící se prezidentskou volbu musíme brát v úvahu důležitý fakt. Pro strany nastupující vládní koalice hlasovalo celkem 2 333 681 lidí, pro strany v opozici (ANO, SPD) nebo ty, které se do Parlamentu nedostaly (KSČM, ČSSD, Přísaha, Volný blok, Trikolora), hlasovalo 2 887 876 lidí,“ napsal nedávno na Facebooku marketér Jakub Horák.

A doplnil: „554 195 hlasů (minus z toho nějaké hlasy, které šly Svobodným) rozdílu bude tedy ve druhém kole dostatečný zdroj pro kandidáta s protivládní rétorikou, neboť volební účast v právě proběhlých parlamentních volbách a v poslední prezidentské volbě byla takřka totožná (65,4 vs. 66,6 %). Z tohoto pohledu je evidentní, proč Babiš navzdory svému povolebnímu rozhodnutí zůstává ve Sněmovně. Ta bude nyní jeho řečnickou tribunou až do prezidentské volby.“

Čeká nás těžký rok, připouští Fiala

Babišovi nahrává také fakt, že formující se vládu Petra Fialy čekají pravděpodobně velké problémy. Česko trpí výrazným zdražováním, rozjíždí se další vlna covidu a k tomu se celá Evropa vypořádává s energetickou krizí. „Čeká nás těžký rok a určitě těžká zima,“ řekl Fiala v České televizi. Doplnil, že to, jak současná vláda hospodaří a kam nechala dojít ceny energií, není vůbec dobré.

Tagy: