Novotného slova se podle ODS neslučují s členstvím ve straně. Politik svého chování lituje

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný šokoval svým výrokem o Aničce Slováčkové.

Vedení ODS jednalo o Pavlu Novotném

Výroky starosty pražské městské části Řeporyje Pavla Novotného z poslední doby jsou lidsky nepřijatelné a neslučitelné s členstvím v ODS. V úterý večer to konstatovalo předsednictvo občanských demokratů, sdělil ČTK jejich mluvčí Jakub Skyva. Politik na sebe nedávno upozornil nevkusným vyjádřením na adresu nemocné herečky Anny Slováčkové a vulgaritami směrem ke svým politickým oponentům. Za chyby se platí. To, co jsem předvedl, je neodpustitelné, uvedl v reakci na to politik.

Předsednictvo nemá podle stanov strany možnost člena vyloučit. To může učinit výkonná rada, která se bude podle mluvčího otázkou zabývat na příštím jednání. Jeho termín zatím nebyl určen, dodal Skyva.

ČTĚTE TAKÉ: Když mě ODS vyhodí, odejdu bez vulgarit, řekl Novotný. Poté se sprostě pustil do Zahradila

„Za chyby se platí. To, co jsem předvedl, je neodpustitelné. Jestli je to na vyhazov ze strany, od toho máme výkonnou radu. Bude mi to líto. Ale zasloužím si to a život půjde dál,“ napsal starosta na sociální síti X.

Výroky a chování Novotného byly přes čáru. Na tom se ještě před samotnou schůzkou shodli členové předsednictva strany oslovení redakcí CNN Prima NEWS. Jednání řeporyjského starosty podle nich vrhá špatné světlo nejen na něj samotného, ale na celou ODS.

Starosta Řeporyjí na sebe upozornil vyjádřením o nemocné herečce Anně Slováčkové, když se její otec Felix vyfotil s šéfkou KSČM Kateřinou Konečnou. „Felix byl vždycky de*bil,“ napsal Novotný. V dalším příspěvku se nevybíravým způsobem zmínil i o zdraví Slováčkové.

„Dávám mu (Slováčkovi, pozn. red.) pokoj asi rok a půl, co vím, že mu zemře dcera. Anička, bohužel, nemá žádnou šanci. Ale tohle přehnal,“ dodal v příspěvku, který následně smazal. Kvůli tomuto výroku se vůči němu v průběhu minulého týdne začali vymezovat i někteří spolustraníci.

„Myslím si, že to, co pan Novotný napsal ve vztahu k Aničce Slováčkové, bylo absolutně za čarou nejenom osobně vůči ní. Může nesouhlasit s tím, jestli se někde pan Slováček fotí s Kateřinou Konečnou, ale prostě děti se do toho netahají,“ uvedl v Partii Terezie Tománkové předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. „Podle mého názoru překročil některé hranice, které se v politice překračovat nemají,“ dodal.

Ke svému případnému konci ve straně se Novotný vyjádřil na konci minulého týdne na sociální síti. „23 let manželství. Krize byly. Jestli mě teď vyhodí, nebudu do strany kopat. Na to mám Petra (Fialu) a tu stranu moc rád. Je to akce (Jana) Zahradila a téhle zm*dské kliky. Sám jsem jim nahrál, půjdu s hlavou vztyčenou. A bez vulgarit,“ napsal Novotný na sociální síti X.

Další problémy Novotného

Novotný čelí kvůli svým výrokům a chování problémům opakovaně. V úterý se před městským úřadem v pražských Řeporyjích objevila hromada hnoje. K akci se na své facebookové stránce přihlásila iniciativa My zemědělci, která také zveřejnila video se vzkazem: „Máme spolu nevyřízené účty.“ Do hnoje aktivisté zapíchli ceduli s koláží Novotného a premiéra Petra Fialy (ODS) připomínající starostovy nedávné výroky adresované zemědělcům. Případem se zabývá policie pro podezření z přestupku.

Letos v únoru soud Novotnému uložil peněžitý trest za vyjádření na sociální síti X, že Palestinci jsou opice a mají být vybombardováni. Zveřejnil jej počátkem loňského prosince po teroristickém útoku palestinského hnutí Hamás.

V době rozhodnutí soudu již byl starosta v podmínce, a to za výtržnictví, podněcování k trestnému činu a nebezpečné pronásledování podnikatele Marka Víta. Soud mu za ně v lednu 2022 vyměřil tříměsíční trest s odkladem 30 měsíců. Podle informací webu iDNES.cz mu letos v březnu soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 5 podmínku kvůli opakovaným přečinům prodloužila a nařídila mu absolvovat program sociálního výcviku.

Novotný také například v roce 2019 prohlásil, že by měl viset tehdejší komunistický poslanec Zdeněk Ondráček za to, že navštívil tzv. Doněckou lidovou republiku vytvořenou na Ukrajině proruskými separatisty. V tomto případě soudy pravomocně rozhodly, že starosta nespáchal trestný čin.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Politika zhloupla, říká Kulidakis. Co předvedl Novotný, je kýbl hnusu a ostuda pro celou ODS, dodal.

Tagy: