Novotný dál povede Řeporyje, záda mu bude krýt jeho sestra. Ušetříme, říká k rozhodnutí

Pavel Novotný

360° (1003)

Na vytvoření koalice na radnici v pražských Řeporyjích se domluvily ODS a TOP 09, v zastupitelstvu budou mít těsnou většinu šesti hlasů z jedenácti. Starostou městské části bude opět Pavel Novotný (ODS). Občanským demokratům, kteří komunální volby v Řeporyjích vyhráli, připadne také místo druhého místostarosty. Obsadí ho dosavadní zastupitelka Lenka Fialová, Novotného sestra.

Pozici prvního místostarosty bude zastávat David Roznětinský (TOP 09), který ve stejné funkci působil v minulém volebním období. Na svých sociálních sítích to v pondělí oznámila městská část, která má asi 5 700 obyvatel.

„V Řeporyjích je hotová koalice složená z ODS a TOP09. Ta získává post prvního místostarosty. Tím zůstává David Roznětinský. Co se týče druhé místostarostky (nově neuvolněná, vzdala se jedné poloviny platu), tak Praha bude mít poprvé v historii ve vedení jedné městské části sourozence,“ uvedl Novotný s nadšením. Řeporyje totiž povede i se svou sestrou Lenkou Fialovou, která šla do voleb ze třetího místa kandidátky ODS.

Radnice dále uvedla, že nová koalice se rozhodla ušetřit obci prostředky tím, že městská část bude pro příští volební období mít uvolněné jen starostu a místostarostu. Druhá místostarostka bude ve funkci coby neuvolněná.

Občanští demokraté získali v Řeporyjích 37,13 procenta hlasů a v 11členném zastupitelstvu mají pět mandátů. Novotný získal mezi občanskými demokraty nejvíc hlasů ze všech kandidátů v Řeporyjích.

ODS má o jeden mandát více než druhé sdružení Nezávislí pro Řeporyje, jehož lídrem je zastupitel Jiří Blažek. TOP 09 získala jeden mandát a do zastupitelstva se dostal rovněž jeden zástupce z uskupení Občané za lepší Řeporyje.

ODS v Řeporyjích zvítězila i v roce 2018, tehdy získala tři mandáty. Starostou se stal právě Novotný. V posledních letech se Novotný zviditelnil rázným vystupováním ve veřejném prostoru. Ne každému voní jeho způsob vyjadřování, jenže prostořeký syn slavného otce má nepochybné politické výsledky. „Návrat do bulváru o čtyři roky odložen,“ glosoval své vítězství bývalý novinář.

Městská část Praha-Řeporyje se nachází na jihozápadním okraji Prahy. Skládá se z katastrálního území Řeporyje, Zadní Kopanina a částí katastru Stodůlky a Třebonice.

Tagy: