Přešlap nového velvyslance USA v ČR. Chlubil se fotkou trdelníku, po tvrdé kritice ji smazal

Americký investor Bijan Sabet přiletěl do České republiky, kde bude působit jako velvyslanec USA. Stihl si již projít historické centrum Prahy, kde se oddal své vášni – fotografování. Ukázal svůj um, když zachytil krásu Starého města, některé komentující na Twitteru ovšem pobouřil, když zveřejnil i snímek trdelníku. Fotku sladkého pečiva, která je považováno za jeden ze symbolů turistických pastí v hlavním městě, po několika minutách raději smazal.

Sabet je v Česku jen několik málo dní, ale už má za sebou jeden drobný přešlap. V pátek totiž na sociálních sítích sdílel čtveřici fotografií, které pořídil během procházky Prahou. Trio z nich zachycují krásu města – nastupující ambasador se pohyboval v okolí Karlova mostu, Kampy i na druhé straně poblíž ulice Karlova.

Na čtvrté fotografii ovšem vyfotil trdelník. Známá sladká pochoutka, která je ve velkém prodávána v historickém centru Prahy, některé uživatele sociálních sítí podráždila. Obchodníci s ní totiž cílí zejména na cizince, přičemž prezentují, že jde o tradiční český výrobek – ve skutečnosti pochází z rumunského Sedmihradska.

Krátce nato tak Sabet původní kvarteto fotografií smazal a na Twitter vrátil pouze zbylé tři. „Budeme dělat, že to tu nikdy nebylo. Žádný trdelník,“ komentoval jeden z uživatelů. Další pak Sabeta hájil s tím, že není hřích dát si občas trdelník. „Jakou má (v Česku) tradici pizza nebo kebab a stejně je vidíme na každém rohu,“ zmínil.

Jinak je patrné, že Sabet se začíná v Praze postupně zabydlovat. Do hlavního města dorazil již v úterý a ambasáda už stihla zveřejnit uvítací video.

ČTĚTE TAKÉ: Další špionážní balón se vznáší nad Latinskou Amerikou. Asi vítr a vyšší moc, reaguje Čína

Jeho nástup přichází skoro ve stejné době, jako ten nového velvyslance Velké Británie Matta Fielda. Úředník rovněž zaujal, neboť ve svém uvítacím videu pozdravil Čechy plynulou češtinou. V paměti utkvěla zejména jeho hláška: „Ahoj, jsem Matt a jsem tu novej“. Field navíc Sabetovi již vzkázal, že má dárek pro jeho psa.

Miliardář, investor a sponzor demokratů

Samotný Sabet doposud nikde jako velvyslanec nepůsobil. Je spoluzakladatelem a generálním partnerem společnosti Spark Capital, která funguje od roku 2005. Dnes je tato firma předním hráčem na poli investic. Právě investice a to zejména do start-upů stály za Sabetovou cestou vzhůru.

Nový velvyslanec, jehož časopis Forbes označil za „prozíravého investora“, říká, že se při investování drží podle čtyř zásad: „Jsou zakladatelé něčím výjimeční? Miluji jejich produkt? Je jejich vize dechberoucí? Chtěl bych pro ně sám pracovat?“

Po letech práce se ovšem rozhodl Spark Capital opustit, aby se mohl více věnovat filantropii a politice. A právě tu by nyní měl coby velvyslanec v Česku provozovat. Sluší se připomenout, že v uplynulých letech coby miliardář finančně podporoval Demokratickou stranu.

Jak je patrné, jeho velkou vášní je fotografování. Své výtvory pravidelně zveřejňuje na sociálních sítích. Do Prahy s ním zamířila i jeho manželka Lauren, se kterou má tři děti. Má rovněž labradora Sama s íránsko-korejské kořeny.

Velvyslanec, se kterým se Zeman nebavil

Sabet do České republiky dorazil již v úterý. Pověřovací listiny by měl předat ještě končícímu prezidentovi Miloši Zemanovi a to 15. února společně s dalšími nastupujícími velvyslanci. USA tak budou mít svého ambasadora v Praze po zhruba dvou letech. Naposledy na této pozici působil Steve King, který se na konci roku 2020 rozhodl, že se s nástupem nového amerického prezidenta Joea Bidena funkce vzdá, neboť byl nominantem jeho předchůdce a rivala Donalda Trumpa.

Před ním byl americkým velvyslancem v Česku Andrew Schapiro, o kterém se poměrně hojně psalo v souvislosti s Milošem Zemanem. Český prezident se s ním totiž po čase přestal bavit a zvát ho na akce Pražského hradu, protože ambasador jej zkritizoval za plán účastnit se roku 2015 tradiční vojenské přehlídky v ruské Moskvě. Ticho mezi Schapirovou ambasádou a Pražským hradem trvalo až do jeho odjezdu.

Tagy:
Miloš Zeman sociální síť velvyslanec Česko USA Praha investor Bijan Sabet historické centrum Prahy Trdelník Matt Field