Investor podporující demokraty i vášnivý fotograf. Kdo je budoucí velvyslanec USA v Praze?

Novým americkým velvyslancem v České republice se má stát „prozíravý investor“ Bijan Sabet. Jeho nominaci oznámil prezident USA Joe Biden a nyní se čeká, zda a kdy ho potvrdí americký Senát. Sabet nemá politické ani diplomatické zkušenosti, dosud se pohyboval zejména ve světě technologií a investic, což mu vyneslo nemalé jmění. Jaké vazby pojí muže s íránsko-korejskými kořeny s americkou administrativou?

„Prezident Joe Biden oznámil svůj záměr nominovat následující osobnosti, aby sloužily coby vztyční lídři jeho administrativy,“ stojí v prohlášení, které Bílý dům zveřejnil minulou středu. Mezi záplavou různých náměstků na americká ministerstva stojí i jméno Bijana Sabeta. Ten získal nominaci na nového amerického velvyslance v České republice.

Bidenovi přitom nevadí, že Sabet nemá žádnou diplomatickou ani politickou zkušenost. Přímo Bílý dům o novém plánovaném ambasadorovi uvádí, že jde zejména o investora, který se zaměřuje „na pomoc technologickým průkopníkům dosáhnout jejich potenciálu a vybudovat důležité světové společnosti“.

Sám Sabet je z nominace pochopitelně nadšený. „Jsem velmi poctěn a vděčný za nominaci od prezidenta Bidena stát se americkým velvyslancem pro Českou republiku,“ napsal před pár dny Sabet na sociálních sítích. Časopis Forbes ho označil za „prozíravého investora“.

Spojené státy aktuálně v Česku velvyslance nemají. Ten poslední, Stephen King, skončil v lednu 2021, tedy krátce po prezidentských volbách, jak je běžné. Velvyslanci USA ve světě se z pravidla střídají po změně hlavy státu. Velvyslanectví aktuálně vede chargé d'affaires Michael Dodman.

Velvyslanectví za sponzoring?

Čím si Sabet nominaci na velvyslanecký post vysloužil, když nemá politické ani diplomatické zkušenosti? Jedná se o důležitého sponzora americké Demokratické strany, tedy strany prezidenta Bidena. Partaj podporuje dlouhodobě a je označován za velkého příznivce exprezidenta Barracka Obamy. Patří ale mezi spíše drobnější až střední dárce.

V Senátu, který definitivně rozhodne o jeho nominaci, mají demokraté a republikáni po 50 členech. V horní komoře Kongresu ovšem může hlasovat i viceprezident, který tak dodá 101. hlas. Schválení Sabeta by tak mělo být ve své podstatě formalitou.

Investiční gigant i nadšenec do fotografování

Bijan Sabet rozhodně nemá hluboko do kapsy. Je mu 53 let, kořeny má v Íránu a Koreji. Proslul coby investor v odvětví technologií. Své peníze vložil například do sociální sítě Twitter, a to v době, kdy se teprve rozjížděla. Stejně tak investoval například do Tumblru.

Průlom pro něj znamenal hlavně projekt zvaný Spark, který v roce 2005 spoluzakládal. Dnes je společnost Spark Capital přední firmou na poli investic. A právě investice zejména do start-upů stály za Sabetovou cestou vzhůru.

Sám říká, že se při investování řídí podle čtyř zásad: „Jsou zakladatelé něčím výjimeční? Miluji jejich produkt? Je jejich vize dechberoucí? Chtěl bych pro ně sám pracovat?“. Po letech práce se ovšem rozhodl Spark Capital opustit, aby se mohl více věnovat filantropii a politice. A právě tu by nyní měl coby velvyslanec v Česku provozovat.

Mimo to je velmi vášnivým fotografem. Své výtvory Sabet pravidelně zveřejňuje na instagramovém účtu. Aktuálně žije poblíž Bostonu se svojí manželkou Lauren, se kterou má tři děti.

Jakou stopu zanechali předešlí ambasadoři?

Posledním velvyslancem USA v Česku byl republikány dosazený Stephen King. Ten se po prohře Donalda Trumpa v prezidentských volbách vrátil do USA. King, stejně jako Sabet, přišel do ambasadorské funkce z byznysu. Byl totiž zakladatelem a šéfem realitní společnosti King Capital LLC. Na druhou stranu se již delší čas věnoval v politice. V roce 1988 neúspěšně kandidoval do Senátu za republikány ve státě Wisconsin.

V českých médiích se hojně psalo i o jeho předchůdci a dosud posledním velvyslancem s nominací demokratů Andrewovi Schapirovi. S tím se totiž český prezident Miloš Zeman po čase odmítl bavit, když ambasador zkritizoval jeho plán zúčastnit se v roce 2015 tradiční vojenské přehlídky v Moskvě. Po zbytek mandátu měl Schapiro dveře na Pražský hrad zavřené.

Tagy: