Novým ruským rekrutům je v průměru 50 let. Dědové jsou nemocní a slabí, stěžují si vojáci

Rusko posílá do války stále starší a starší brance, například novým rekrutům v Moskvě je v průměru 50 let. Polovinu naverbovaných vojáků tvoří muži nad 45 let. Ruští vojáci bojující na frontě ale ze svých nových kolegů radost nemají. Upozornil na to nezávislý list The Moscow Times.

Ruská mobilizace v září roku 2022 zvedla v zemi nezvyklou vlnu protestů a odporu. Kreml se proto za každou cenu snaží vyhnout další oficiální mobilizaci. Rekruty tak shání, kde se dá.

ČTĚTE TAKÉ: Pokud nás Rusko napadne, zaútočíme na Petrohrad. Polský generál popsal obrannou strategii

Ruští verbíři proto sondují například v zahraničí – na Kubě či v Indii – anebo v různých věkových skupinách. Nezávislý list The Moscow Times totiž upozornil, že Rusko posílá na frontu stále starší muže.

Své o tom vědí úřady v Moskvě, kde je novým rekrutům v průměru 50 let. Ještě na začátku roku to bylo o 10 méně. Po celé zemi je polovině branců přes 45 let.

Ačkoli by se mohlo zdát, že ruští vojáci na Ukrajině každou pomoc uvítají, opak je pravdou. Noví starší rekruti čelí kritice, že armádě více škodí než pomáhají.

„Všichni jsou nemocní,“ řekl o nich jeden z ruských vojáků bojujících na Ukrajině. „Bolí je nohy, bolí je hlava a jsou pomalí,“ dodal.

„Ruská armáda se stále více spoléhá na starší rekruty, ale frontoví vojáci říkají, že ‚dědečkové‘ se do války nehodí,“ uvedl web Meduza.

Právě vzrůstající počet starých rekrutů trápí ruskou armádu údajně stejně jako nedostatek munice.

Starší vojáci neunesou výzbroj

Ruský vojenský analytik Pavel Aksenov uvedl, že z fyzického hlediska starší bojovníci skutečně zaostávají za mladšími.

„Pro mladšího člověka je mnohem snazší popadnout minomet a uběhnout s ním několik metrů. To je ve válce klíčové, protože všechno je těžké – brnění, helmy, zbraně, munice – a vy musíte být schopni s celou tou váhou běžet. Tito starší muži obecně prostě nejsou v boji tak efektivní kvůli svým fyzickým omezením,“ řekl.

Aksenov naznačil, že nárůst počtu starších smluvních vojáků může souviset s vyššími finančními pobídkami a těžkými ekonomickými podmínkami v některých regionech.

Počet zabitých vojáků starších 55 let také prudce roste. Letos ruská nezávislá média zaznamenala 597 úmrtí v této věkové skupině, o 50 procent více než za celý rok 2023, kdy bylo zabito 404 vojáků starších 55 let, a čtyřikrát více než v roce 2022.

Nejstarší potvrzenou obětí byl 72letý Michail Šuvalov, který zemřel v roce 2022.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Chladnokrevná poprava. Ukrajinské vojáky svlékli Rusové do spodního prádla, pak je zastřelili

Tagy: