Pokud nás Rusko napadne, zaútočíme na Petrohrad. Polský generál popsal obrannou strategii

Pokud Rusko zaútočí na Polsko či pobaltské státy, odpověď přijde okamžitě. Na bezpečnostní konferenci Defending Baltics, která proběhla 8. a 9. října v litevském Vilniusu, to řekl polský generál a tamní bývalý náčelník generálního štábu Rajmund Andrzejczak. Deník Bild dále uvedl, že spojenci jsou v takovém případě podle něj připraveni udeřit přímo na Petrohrad.

Ukrajina podle bezpečnostních expertů v současné době kupuje západním státům několik let času, aby se na případný konflikt s Ruskem dokázaly připravit, informuje Bild.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajina na tom hůř nebyla. Zelenského rozhodnutí může být vnímáno jako zrada, říká Mikulecký

Litevský poradce pro národní bezpečnost Kestutis Budrys varoval, že pokud Ukrajina padne, zaměří Rusko svou pozornost na Estonsko, Lotyšsko, Litvu a Polsko. „Měli bychom ruskou divizi ve Lvově, Brestu a Grodně,“ zdůraznil polský generál Rajmund Andrzejczak.

Podle polského generála je třeba Rusko od možného útoku na východní křídlo NATO za každou cenu odradit. „Rusko si musí uvědomit, že útok na Polsko nebo pobaltské státy by znamenal i jeho konec. A to i bez použití jaderných bomb. To je jediný způsob, jak Kreml od takové agrese odradit,“ řekl Andrzejczak. Polsko za tímto účelem podle něj v současné době nakupuje stovky raket s doletem až 900 kilometrů.

Pokud se ale Rusko k útoku přece jen odváží, má Andrzejczak plán, jak se Rusku postavit. „Pokud zaútočí byť na jediný centimetr litevského území, odpověď přijde okamžitě. Ne první den, ale v první minutě. Zasáhneme všechny strategické cíle v okruhu 300 kilometrů. Zaútočíme přímo na Petrohrad,“ nechal se slyšet Andrzejczak.

Velitel litevských ozbrojených sil Raimundas Vaikšnoras pak doplnil, že v případě ruské agrese budou pobaltské státy reagovat okamžitě, aniž by čekali na rozhodnutí NATO podle článku 5 o kolektivní obraně, informuje The New Voice for Ukraine.

Jeden z kybernetických expertů v oblasti, který si nepřál být jmenován, pro Bild sdělil, že jeho země vypracovala koncepci, jak v případě útoku Rusku způsobit „systémový šok“. „Jsme dobře připraveni. V Moskvě by přestalo jezdit metro i výtahy,“ řekl expert.

Ruský prezident Vladimir Putin opakovaně odmítl, že by Kreml mohl napadnout i další země východní Evropy, jako jsou Polsko či Lotyšsko. Ale v minulosti mnohokrát své slovo porušil.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Záběry masivní exploze ruského tanku. O „želví monstrum“ se postaral ukrajinský dron

Tagy:
Litva Polsko NATO Ukrajina politika Petrohrad Rusko Bild ozbrojený konflikt Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Baltské státy Rajmund Andrzejczak konflikt, válka a mír