Na Ukrajině umírají i vojáci z KLDR, informoval Soul. Mají získat zkušenosti z války

Jihokorejské ministerstvo obrany informovalo, že na začátku října zemřelo na Ukrajině nejméně šest vojáků z KLDR. Má tak jít o potvrzení, že Severní Korea kromě dělostřelecké munice a dalšího arzenálu poslala na frontu i vlastní muže. Informovala o tom agentura AFP.

Západ už dlouho podezírá Severní Koreu, že Rusko během války na Ukrajině významně vojensky podporuje. Dělostřelecké granáty dodávané s největší pravděpodobností z KLDR do Ruska se mají počítat na miliony.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinu čeká nejhorší válečná zima. Lidi budou čelit v mrazech dlouhým výpadkům elektřiny

Vedle spekulací o dodávání vojenského arzenálu se ale také objevovaly zprávy, že KLDR vyslala do války také vlastní vojáky. Toto podezření teď potvrdilo jihokorejské ministerstvo obrany.

Při ukrajinském raketovém útoku v oblasti Doněcku, ke kterému došlo 3. října, zemřelo podle Soulu nejméně šest vojenských důstojníků.

Další vojáci na cestě?

„Domníváme se, že oběti mezi severokorejskými důstojníky a vojáky na Ukrajině jsou vzhledem k různým okolnostem velmi pravděpodobné,“ uvedl jihokorejský ministr obrany Kim Čong-hjon. Informoval o tom nezávislý list The Moscow Times.

Podle ministra je pravděpodobné, že Severní Korea připravuje vyslání dalších posil, které mají pomoci ruské armádě na Ukrajině.

„Otázka nasazení jednotek je velmi pravděpodobná vzhledem ke vzájemným dohodám, které se podobají vojenskému spojenectví mezi Ruskem a Severní Koreou,“ uvedl Čong-hjon.

Zahraniční vojáci bojují jak na straně Ruska, tak na straně Ukrajiny. Moskva ale údajně některé muže verbuje násilím či pomocí lstí. Rusko verbuje vojáky například v Indii, Nepálu nebo na Kubě.

Podle odborníků je posílání severokorejských vojáků do války na Ukrajině logickým vyústěním sílících vztahů mezi KLDR a Ruskem.

„Pro Severní Koreu, která dodala Rusku mnoho střel a raket, je zásadní naučit se zacházet s různými zbraněmi a získat reálné bojové zkušenosti,“ řekl pro agenturu AFP Lim Eul-čul, profesor na Institutu pro dálněvýchodní studia v Soulu.

„To může být dokonce hnacím motorem pro vyslání severokorejských vojáků – poskytnout jim rozmanité zkušenosti a válečný výcvik,“ doplnil.

Podle experta je pravděpodobné, že do Ruska byli již dříve vysláni vyšší severokorejští představitelé, aby pomohli spravovat severokorejské zbraně nebo usnadnili školení o jejich používání.

I když Severní Korea ruské armádě na Ukrajině zřejmě významně pomáhá, vyskytly se ale i informace o výhradách vůči dodanému arzenálu. Na začátku roku se objevila zpráva, že si ruští vojáci stěžují na kvalitu dělostřeleckých nábojů z KLDR, se kterými je údajně obtížné trefit cíl.

PODÍVEJTE SE: Žádná mistrná strategie, ale brutální síla. Jak Rusové dobyli ukrajinský Vuhledar?

Tagy: