Novým vůdcem Hamásu bude strůjce teroristického útoku ze 7. října. Kdo je Jahjá Sinvár?

Lídr Hamásu v Pásmu Gazy Jahjá Sinvár (vlevo)

Hamás má nového vůdce

Novým vůdcem Hamásu se stane Jahjá Sinvár, dosavadní šéf tohoto palestinského teroristického hnutí v Pásmu Gazy, oznámil Hamás v úterním prohlášení. V čele politického křídla organizace nahradí Ismáíla Haníju zabitého minulý týden v Teheránu při úderu, který Hamás i Írán shodně připisují Izraeli. Sinvár byl hlavním strůjcem krvavých útoků na Izrael z loňského 7. října a podle agentury Reuters se hnutí jeho jmenováním drží radikální linie nastolené tímto bezprecedentním teroristickým aktem. Představitel Hamásu agentuře AFP řekl, že volba Sinvára vysílá Izraeli jasný vzkaz.

„Hnutí islámského odporu Hamás oznamuje, že do čela politického byra hnutí byl vybrán velitel Jahjá Sinvár, který nahradí mučedníka Ismáíla Haníju, nechť je mu Alláh milostiv,“ uvedlo hnutí v krátkém prohlášení.

ČTĚTE TAKÉ: Češi a Ukrajinci měli společné hlavní město i parlament, připomíná výrobce dronů z Drohobyče

Haníja zemřel v noci na 31. července při explozi, k níž došlo v jeho pokoji v prominentním teheránském ubytovacím zařízení poté, co se předchozího dne zúčastnil inaugurace nového íránského prezidenta Masúda Pezeškjána. Izrael útok oficiálně nijak nekomentoval, Írán po něm slíbil tvrdou odplatu.

Sinvár se neobjevil na veřejnosti od 7. října, kdy ozbrojenci Hamásu a dalších militantních skupin v izraelském pohraničí povraždili téměř 1 200 lidí a dalších 251 odvlekli do Pásma Gazy jako rukojmí. Vypukla tak válka v Pásmu Gazy, která si během odvetné izraelské ofenzivy podle úřadů ovládaných Hamásem vyžádala životy téměř 40 tisíc Palestinců včetně ozbrojených členů hnutí.

Tato volba je "silným vzkazem (izraelské) okupaci, že Hamás pokračuje v odporu", řekl představitel hnutí agentuře AFP pod podmínkou zachování anonymity.

Izraelská armáda předpokládá, že Sinvár se dosud skrývá v komplexu podzemních tunelů pod Pásmem Gazy, pravděpodobně obklopen některými ze zbývajících zhruba 115 rukojmích, které Hamás na tomto palestinském území už bezmála deset měsíců zadržuje.

Několik minut po oznámení nového šéfa Hamásu byla z území Pásma Gazy vypálena salva raket směrem na Izrael, k níž se přihlásily brigády Kasám, ozbrojené křídlo hnutí.

Sinvár, který strávil polovinu svého dospělého života v izraelských věznicích, byl po zabití Haníji nejmocnějším mužem v hierarchii Hamásu, který se dosud udržel naživu. Izrael se k atentátu, který přivedl celý blízkovýchodní region na pokraj válečného konfliktu, zatím nevyjádřil, zato se však přihlásil k odpovědnosti za smrt několika dalších členů vedení hnutí - včetně Haníjova zástupce Sáliha Arúrího v lednu v Bejrútu či šéfa vojenského křídla hnutí Muhammada Dífa při červencovém vzdušném úderu na jihu Pásma Gazy.

Sinvár se narodil 29. října 1962 v uprchlickém táboře v Chán Júnisu na jihu Pásma Gazy. V roce 2017 byl zvolen šéfem Hamásu v Gaze poté, co si získal pověst nelítostného vůdce a nesmiřitelného nepřítele Izraele, píše Reuters.

V roce 1988 založil vnitřní bezpečnostní službu Hamásu Madžd, která sledovala a zabíjela Palestince obviněné ze spolupráce s izraelskou tajnou službou. Rok nato byl odsouzen za únos a vraždy dvou izraelských vojáků a také čtyř Palestinců, které podezříval z kolaborace. Dostal čtyři doživotní tresty, v roce 2011 byl však propuštěn v rámci dohody o navrácení zajatého izraelského vojáka Gilada Šalita výměnou za více než 1000 palestinských vězňů. V izraelském vězení tak Sinvár strávil 22 let.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Reportér CNN Prima NEWS na Ukrajině pod palbou: V živém vstupu zazněla mohutná exploze

Tagy:
Izrael terorismus Írán Pásmo Gazy Hamás teroristický útok Jahjá Sinvár konflikt, válka a mír