Násilí v Británii? Lynč a cesta do pekla, říká Kovář. Trávníček zmínil dvojí metr vlády

Historik Martin Kovář a politolog Matěj Trávníček

Rasové násilnosti v Británii

Násilné nepokoje, které se nyní odehrávají ve Velké Británii, nepatří do žádné civilizované společnosti, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS historik a odborník na dějiny 20. století Martin Kovář. Podle politologa Matěje Trávníčka však nelze chybu hledat pouze u protestujících, ale také v nedostatečné empatii ze strany vlády, která se nesnaží pochopit jejich frustraci.

To, co můžeme nyní vidět v ulicích Británie, je podle Kováře „mentalita lynče“. „Ať už k tomu ty lidi vede cokoliv, je to cesta do pekla pro každou demokratickou společnost. A ostrý postoj britské vlády je naprosto na místě,“ zdůraznil.

ČTĚTE TAKÉ: Britský premiér hasí oheň benzínem, míní expert. Při střetech vyhřezla dlouhodobá frustrace

Situaci ale tak jednoznačně nevnímá Matěj Trávníček, který v této souvislosti zmiňuje dvojí metr. „Vidíme tady nejen tvrdý zásah proti těmto nepokojům, ale i v minulosti vůči nenásilným protestům ze strany pravice. Na druhou stranu tady pak ale máme různé protesty levice nebo etnických menšin, které jsou více méně tolerovány,“ naznačil politolog s tím, že například na pochodech za „svobodnou Gazu“ zaznívají věci, které bychom mohli považovat za výzvy ke genocidě Židů a nedá se říct, že by proti nim někdo podobně ostře zasahoval.

„Naprosto tady chybí ze strany vlády nějaká empatie nebo nějaký pokus o pochopení té frustrace nebo vyjádřené solidarity s těmi lidmi, kteří jsou naštvaní. Vláda mluví jenom o krajní pravici a o extremistech, ale nemysleme si, že ti lidé jsou všichni pravicoví neonacisti. Samozřejmě, ti mezi nimi jsou, ale z velké části u těch protestů můžeme vidět i zapojení běžných lidí, kteří jsou prostě naštvaní kvůli tomu, co se v jejich zemi děje,“ zdůraznil Trávníček.

Výtržnosti a protesty vypukly v Británii poté, co před týdnem sedmnáctiletý mladík vyzbrojený nožem v taneční škole v Southportu zabil tři dívky a dalších deset lidí zranil. Záhy se na internetu objevily nepravdivé informace, podle nichž útočil imigrant a muslim. Ačkoli podezřelí mladší osmnácti let nebývají v Británii jmenováni, soud ve snaze zabránit šíření dezinformací rozhodl o zveřejnění totožnosti podezřelého, kterým je Axel Rudakubana. Podle úřadů se narodil ve velšském Cardiffu rwandským rodičům a s islámem nemá nic společného. Nicméně násilí v ulicích už to nezabránilo.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pouliční násilí v Británii. Podle vandalů migranti provokovali, premiér svolal krizový štáb

Tagy:
Velká Británie Anglie ulice demokracie protesty lynč Martin Kovář frustrace Matěj Trávníček migrace násilí mentalita policie