Piráti hlasují o konci Blažka, ten se do nich pustil: O mně beze mě. Diskuse neexistuje

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

Piráti hlasují o usnesení kritizujícím Blažka

Jde o anketu „o mně beze mě“. Tak ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) zhodnotil on-line hlasování o usnesení, v němž by Piráti mohli označit jeho setrvání ve funkci za ohrožení důvěry ve spravedlnost a právní stát ČR. Podnět iniciovala europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti). Reagovala na podezření, která se o Blažkovi objevují v médiích.

„Každý má právo vyjádřit svůj názor k mému působení ve funkci. Iniciátorce hlasování Markétě Gregorové jsem nabídl otevřenou debatu na pirátském fóru – neměla čas. Jde tak o anketu ‚o mně beze mě‘. Demokracie má být diskusí, což se v tomto případě – nikoli mou vinou – neděje,“ kritizoval Blažek na sociálních sítích.

Piráti od pátku hlasují o usnesení, v němž by mohli označit setrvání Blažka ve funkci ministra spravedlnosti za ohrožení důvěry ve spravedlnost a právní stát ČR. Hlasování všech členů Pirátů, které skončí v pondělí večer, iniciovala na stranickém fóru europoslankyně Markéta Gregorová. Blažkovi mimo jiné vyčetla některé medializované případy související s brněnskou bytovou kauzou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Blažek? Červená linie. Gregorová vysvětlila, proč Pirátům s ministrem za ODS došla trpělivost

„Jde o červenou linii. Minimálně od února sledujeme zprávy v médiích, že pan Blažek několikrát žádal od žalobců informace ze živé kauzy. Teď vychází najevo další zprávy. Myslím, že Piráti, kteří jsou součástí vlády, by neměli ministra spravedlnosti s takovými pochybnostmi tolerovat. Pavel Blažek za takové situace nemůže být ministrem spravedlnosti. Neměli bychom tolerovat nic, co připomíná Andreje Babiše,“ řekla europoslankyně před týdnem v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Gregorová předložila na pirátském fóru návrh 7. června. Podnět podpořila drtivá většina hlasujících členů nejmenší vládní strany, konkrétně 216 zástupců (87 procent).

Fiala: Ankety na koalici nemají vliv

Piráti mohou kromě podpory usnesení hlasovat také pro ukončení jednání bez usnesení, odkázání rozhodnutí republikovému výboru nebo odročení na řádné jednání celostátního fóra. Pro úspěch některé z možností je nutná nadpoloviční většina hlasujících, rozhodnout se nemusí v prvním kole.

Gregorová uvedla, že návrh má dát jasný signál voličům i pirátským členům vlády či Sněmovny. „Jde o jasný vzkaz. Naši vládní členové se budou mít v argumentaci o co opírat, že nejde pouze o jejich postoj, ale o postoj celé strany. To je může posílit. Doufám, že rádi budou i voliči, kteří si mohou přečíst naše jasné stanovisko,“ dodala.

Za Blažkem nicméně stojí ODS. Starostové, lidovci a TOP 09 se k problému prakticky nevyjadřují. „Ačkoliv jiné strany zatím mlčí, říkám si, že kromě ODS nemají důvod, aby se za pana Blažka stavěly. Pokud by se za něj nedej bože postavily, tak by pro mě bylo skutečně setrvání Pirátů v takové vládě problematické,“ připustila Gregorová.

Fiala minulý týden na výjezdním zasedání vlády ve Vimperku uvedl, že není nutné se obávat rozepří v koalici. „Piráti mají v rámci své vnitrostranické demokracie opakovaně nějaké ankety, žádný vliv na koalici to nemá. Asi to zrovna nejlepšímu klimatu nepomůže, ale já nemám potřebu to nějak zvlášť komentovat,“ uvedl s tím, že žádné zneužití pravomocí ze strany Blažka nevidí. Sám ministr je stejného názoru jako jeho stranický šéf.

Podle Gregorové jsou Pavel Blažek, Petr Fiala a další brněnští členové ODS velice úzce propojenou skupinou lidí. „Na pana premiéra musí být vytvořen opravdu silný nátlak, aby zvážil nepodporu Pavla Blažka. Oni dva mají dlouhou historii. Je otázkou, proč je Petr Fiala ochoten takto nechat zpochybňovat svou vládu kvůli němu,“ doplnila.

Tagy: