Slevu na hypotéku banka sama nedá. Musíte si požádat. Jak ušetřit tisíce měsíčně?

Zdražování nájemného - ilustrační foto

Tipy a triky, jak získat hypotéku

I přes současnou drahotu mohou lidé ušetřit na hypotékách. Zájem o ně totiž klesá a to má vliv na to, za kolik banky v současnosti úvěry nabízejí. Je například mnohem jednodušší získat slevu.

Chcete levnější hypotéku? V první řadě platí pravidlo – udělat si takzvaně kolečko a zjistit si, jakou úrokovou sazbu mají jednotlivé banky. I když se průměrně pohybuje kolem šesti procent, banka vám může nabídnout i méně výhodných osm procent.

Například Magda si před získáním hypotéky vše pečlivě nastudovala. „Nezjišťovala jsem v bankách, ale na vlastní pěst. Myslím, že jsem poměrně zdatně finančně gramotný člověk. Moje maminka je ekonomicky vzdělaná, tak jsem to konzultovala i s ní. Dávám si pozor,“ líčila Magda.

A další příklad z praxe: Klient dostal nabídku na hypotéku za 3 miliony se sazbou 6,49 % na 5 let se splátkou 18 943 Kč na 30 let. Po konzultaci s hypotečním poradcem odcházel se sazbou 5,94 % a splátkou 17 871 Kč. Ušetřil tak 1 072 Kč měsíčně.

Výhodou může být i to, že je člověk dlouhodobým klientem banky, u které o hypotéku žádá. Vyjednávací pozice pak může být lepší. Banka ale slevu sama nenabídne. Je třeba se na ni zeptat. A podle hypotečních specialistů často záleží na individuální domluvě. Banky zjišťují, jakou má klient finanční historii, a až poté rozhodují. „Velmi často odpouštějí poplatky za odhad, pomohou s uložením listiny na katastr nemovitostí, lze vyjednat i čerpání hypotéky zdarma,“ uvedl hypoteční specialista Josef Janoušek.

Dále pak lze ušetřit i za pojištění pro neschopnost hypoteční úvěr splácet. Stačí, když zamíříte do pojišťovny spřátelené s bankou, u které si půjčujete. Cena za pojištění může být pak mnohem nižší. A jak si zajistit, že vám hypotéku vůbec dají? „Banka musí být ochotna nám půjčit, musíme snížit riziko tím, že bance uvedeme nejvyšší příjmy a zároveň se pokusíme o to, abychom si půjčili co nejnižší částku,“ poradil ekonom Vladimír Pikora. Hypoteční analytici také poukazují na to, že čím déle hypoteční úvěr splácíte, tím pro vás může být výhodnější.

Tagy: