Spoléhat se s důchody na stát rozhodně nelze. Začněte investovat co nejdřív, radí odborník

Rozprostřené bankovky (ilustrační foto)

Co na to vaše peněženka 19.10.2022

Současný důchodový systém je neudržitelný. Proto je potřeba nespoléhat se pouze na stát a vytvořit si pro důstojný život v důchodu vlastní investiční portfolio, říká Roman Koděra, zástupce ředitele privátního bankovnictví J&T Banky. Chování české společnosti na finančních trzích se podle něj mezi generacemi liší. Zároveň konstatoval, že většina starších lidí se díky úsporám se současnou krizí vypořádat zvládne.

Podle Romana Koděry se musíme z velké části na důchod připravit sami: „Každý by se měl zamyslet nad tím, jakým způsobem může hodnotu svého majetku zhodnocovat. Případně, pro lidi ve vyšším věku, jak si udržet kupní sílu, aby nespadli ze svého standardu. Spoléhat na stát rozhodně nelze.“ Lidé by si měli vytvořit investiční návyky co nejdříve, ideálně hned po nástupu do pracovního života.

Druh investic by se měl odvíjet od věku jedince a jeho přístupu k riziku. Mladším lidem bankéř v pořadu Co na to vaše peněženka? doporučuje rizikovější akcie či akciové fondy. Konzervativnějším investorům dluhopisy a dluhopisové fondy a nejopatrnějším tzv. smíšené fondy. Zdůraznil, že skutečně dlouhodobým ukládáním peněz a jejich zhodnocováním se lidé mohou ubránit i vysoké inflaci.

Dříve nikdo nežil na dluh

Podle průzkumu OMG Research mají starší generace v Česku uspořeno průměrně okolo půl milionu korun. „To je dostatečnou rezervou, aby lidé nebyli pod tlakem současné situace,“ zhodnotil odborník. Senioři zároveň nejsou zatíženi dluhy. V minulém režimu totiž „chyběla možnost investování, ale zároveň nebyla potřeba se zadlužit. Lidé si nepůjčovali na 25 nebo 30 let dopředu, jako si dnes mladí půjčují na hypotéku“.

„Společnost byla zvyklá spořit, dříve nikdo nežil na dluh,“ vysvětlil Koděra. Alespoň sklon k úsporám vydržel Čechům dodnes: „Jsme spořivý národ. Podle statistik České národní banky dokonce jeden z nejspořivějších v Evropě. Peněz na bankovních účtech zůstává více než v ostatních zemích.“ Od ponechávání peněz pouze na spořících účtech, zvyku mnoha starších lidí, však bankéř odrazuje. Kvůli nízkému výnosu by podle něj měl tento typ spoření představovat nejvýše jednu ze složek celkového investičního portfolia.

Tagy:
investice senioři finance akcie důchody spoření Co na to vaše peněženka starobní důchod