Obchodníkům vadí byrokracie při dovozu potravin. Chci kvalitu a bezpečnost, hájí se Výborný

Marek Výborný

Stát chce po nás levnější potraviny, ale brání zbytečnou byrokracií dovozu ze zahraničí, stěžují si obchodníci

Stát chce levnější potraviny, ale zbytečnou byrokracií brání dovozu ze zahraničí, stěžují si obchodníci, kteří tvrdí, že potraviny z ciziny jsou až o 20 procent levnější než ty, které jsou vyrobené v Česku. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) tvrdí, že zmiňovaná byrokracie chrání zdraví českých spotřebitelů.

Pokud chce obchodník dovézt do Česka zeleninu, ovoce, vejce nebo maso, musí vyplnit příslušný formulář, a to nejméně 24 hodin před přijetím potraviny na místo určení. „Ve chvíli, kdy něco rychle nakoupíte a mohli byste to rychle dostat do obchodů, tak to musí stát na hranicích byrokratických 24 hodin,“ podotkl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Místo olivového oleje prodávaly obchody odpad. Inspektoři popsali hrůzu na českých pultech

Podle ekonomů jde o porušování volného pohybu zboží v rámci Evropské unie. „Proč tato vláda nebyla schopná zlikvidovat vyhlášku, která komplikuje dovoz potravin, za kterou jsme navíc silně kritizovaní Evropskou unii, protože tady nabouráváme trh? To je otázka na ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL),“ uvedla komentátorka Lenka Zlámalová. „Jsem připraven vést debatu u nějakých komodit, kde jsme schopni tu vyhlášku zmírnit,“ reagoval Výborný.

Podle ekonoma Vladimíra Pikory jde o naprosto zbytečnou byrokracii, která jenom komplikuje podnikání v ČR. „Nechápu, že se někdo vůbec vrhá do nového podnikání, když je u nás vše tak složité,“ sdělil Pikora.

Trh s potravinami je v Česku takzvaně oligopolní, to znamená, že je tu pár velkých hráčů, kteří ho ovládají. Recept na levnější jídlo je tedy podle ekonomů právě větší otevření se konkurenci ze zahraničí. „My tu konkurenci už využíváme. Naši občané si tam už jezdí nakupovat, akorát je to velice neekologický způsob. Přitom by bylo mnohem jednodušší, kdybychom nemuseli za levnějšími potravinami jezdit, měly by přijet k nám,“ míní datový analytik Petr Bartoň.

To je ale podle odborníků politicky neprůchozí, protože ministr zemědělství Výborný prý bude vždy preferovat jen české potraviny. Ten také tvrdí, že chce chránit české spotřebitele před nekvalitními potravinami ze zahraničí. „Není to něco, co já chci, ale je moje povinnost, abych dbal na kvalitu a bezpečnost potravin. Je jedno, jestli je výrobcem český nebo zahraniční zemědělec,“ řekl Výborný. Obchodníci jsou podle něj alibisté. „Svádějí vše na jednu vyhlášku. Nic jim nebrání, aby v rámci konkurenceschopnosti dováželi potraviny a další výrobky ze zahraničí,“ sdělil ministr.

Tagy:
jídlo ekonom Evropská unie Tomáš Prouza Vladimír Pikora ministr zemědělství Česko Marek Výborný Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky