Místo olivového oleje prodávaly obchody odpad. Inspektoři popsali hrůzu na českých pultech

U deseti vzorků nešlo o extra panenské olivové oleje, jak výrobci uváděli na obalu, ale měli nižší třídu kvality oleje.

Tristní kvalita olivových olejů

Špatná kvalita dvou třetin olivových olejů nebo neúplné údaje na etiketě. To je realita v českých obchodech, kterou odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Nejčastěji šlo o klamání zákazníků ohledně kvality, kterou výrobce uvedl na obalu. Inspekce dokonce odhalila dva oleje, které jsou svým složením určeny pro průmyslové využití, přesto se ale objevily na pultech.

Čtrnáct z jednadvaceti olivových olejů neprošlo podrobnými analýzami v českých i slovinských laboratořích. Proto se na ně zaměřila Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

ČTĚTE TAKÉ: Rekordní drahota? Podívejte se, které potraviny proti loňsku naopak zlevnily

„U deseti vzorků nešlo o extra panenské olivové oleje, jak výrobci uváděli na obalu, ale měly nižší třídu kvality oleje. Tuzemští spotřebitelé tak byli klamáni nepravdivou informací na etiketě,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Pavel Kopřiva, mluvčí SZPI.

Šest testovaných vzorků mělo nedostatečné informace na etiketě. „Ve dvou případech šlo dokonce o takzvaný lampantový olej, který vůbec není určen pro maloobchod, jakožto k prodeji potravin,“ doplnil Kopřiva. Lampantový olej je produkt nejnižší kvality, vzniká jako odpad při tvorbě samotného olivového oleje a používá se k průmyslovým účelům. Oba vzorky pocházely ze španělských sadů, stejně tak jako další tři, které neprošly kontrolou inspekce. Čtyři z pěti řeckých olejů měly problém buď s kvalitou, nebo popisem. Kvalitativně vyšší označení, než mu náleží, měl olivový olej z Itálie.

Petr Soukal, provozovatel italské restaurace, si kvůli tomu jezdí vybírat olivový olej pro své zákazníky přímo k výrobcům do Itálie. „My si olivový olej dovážíme sami, stejně jako další suroviny. Chceme vidět proces a chceme znát dodavatele, co za tím stojí. Jezdíme si do Itálie pro olivový olej přímo k dodavatelům a samozřejmě, že na chuti se to dá poznat,“ řekl Soukal.

Kvalitu olivového oleje podle kuchařů nepoznáte při pohledu na etiketu, ale pouze podle jeho chuti. „Dobrý olivový olej by měl už na vůni připomínat čerstvě posečenou trávu a na chuti se potom projevuje kvalitní olivový olej, extra virgin, tím, že v krku lehce štípne,“ vysvětlil provozovatel italské restaurace.

Dodavatelům nepoctivých olivových olejů nyní podle inspekce hrozí pokuta.

Tagy: