Obcí Hrušky se prohnalo tornádo. Polovina je srovnaná se zemí, říká místostarosta

Obcí Hrušky se prohnalo tornádo. (Autor: Vinařství Plchut)

Následky ničivého tornáda (zdroj: Michal Jimramovský)

Polovina obce Hrušky na Břeclavsku je podle místostarosty Marka Babisze srovnaná se zemí, obcí prošlo tornádo. Automobily mrštilo proti domům, místní kostel je bez střechy. Celá obec byla po následku řádění ničivého živlu bez elektřiny i plynu. Lidé se ubytovali v části obce, která ničení přečkala.

„Obcí se prohnalo tornádo, půl obce je srovnaná se zemí, zůstaly jen obvodové zdi bez střech, bez oken. Kostel nemá střechu, je bez věže, auta byly mrštěné na rodinné domy, lidé se neměli kam schovat. Obec od kostela dolů prakticky neexistuje,“ uvedl místostarosta.

Záchranné práce v obci Hrušky byly pozastavené. „Policie danou oblast hermeticky uzavřela kvůli rabování. Celá obec je bez elektřiny a plynu. Situace je zatím velmi nepřehledná. Ráno se pustíme do úklidu,” popsal situaci ve čtvrtek pozdě večer místostarosta obce Hrušky Marek Babisz.

Tamní škola je podle něj bez fasády, bez střechy. Ke školce se prý přes trosky ani nedostal. „Vyvrácené jsou stoleté lípy, smrky, je to šílené,“ pokračoval Babisz. Ten uvedl, že na místě jsou zranění. „Zachránil jsem maminku s dvouměsíčním miminkem. Říkala, že střecha souseda byla u nich na dvoře. Neměli kam jít, jsou u nás,“ uvedl Babisz.

„Tornádo se obcí prohnalo velmi rychle, netrvalo to ani pět minut. Lidé se schovávali doma a byli rádi, že se většině nic vážného nestalo. Nyní se snažíme ubytovat lidi v té části Hrušek, kde jsou domy v pořádku. Bohužel stále nemůžeme sehnat ubytování pro dva hendikepované občany, proto pokud je nějaké ubytovaní v okolí Hrušek, zavolejte prosím starostce města nebo kontaktujte mne,” požádal Babisz.

Silná bouře se prohnala i nedalekou Moravskou Novou Vsí. Podle tamního starosty Marka Košuta poničil stovky domů.

Tagy: