Obdivuji, až nechápu. Bára zvládá neskutečnou nálož, říká k jízdě Krejčíkové Šavrda

Že Barbora Krejčíková válí po boku Kateřiny Siniakové na deblovém tenisovém kurtu, je věc všeobecně známá. Ostatně se svojí kolegyní dosáhly na první místo v žebříčku čtyřhry, vyhrály dva grandslamy… Teď ale nastává doba, kdy je o 25leté Krejčíkové pořádně slyšet také v singlovém království. Na jednom z největších turnajů kalendáře Roland Garros ji čeká čtvrtfinále.

Mimochodem, ve čtyřhře si v Paříži se zmiňovanou Siniakovou zahraje po úterní výhře nad sestrami Plíškovými semifinále. Jenže dvouhra, to je úplně jiná kategorie. Při veškeré úctě k deblu jsou úspěchy vybojované na užším hřišti mnohem více divácky sledované, medializované a také finančně odměněné.

A právě do tohoto slavnějšího světa postupně nakračuje Krejčíková. Loni v říjnu se v žebříčku poprvé v kariéře – „až“ ve 24 letech – vyšvihla do první stovky. Hlavní důvod? Na odloženém Roland Garros neboli French Open došla do čtvrtého kola, což pro ni tehdy na jedné ze čtyř největších akcí bylo maximum. Teď je na antukovém grandslamu ještě o patro výše. Před turnajem se naladila nejlepším možným způsobem, když na oranžové drti ve Štrasburku vyhrála premiérovou trofej na okruhu WTA ve dvouhře.

A pak přišla pařížská výhra nad Kristýnou Plíškovou, Jekatěrinou Alexandrovovou, světovou šestkou Elinou Svitolinovou a naposledy připravila pomstu pro Američanku Sloane Stephensovou, která předtím vyřadila Karolíny Plíškovou a Muchovou. A čtvrtfinále bylo jisté.

„K tomu se nedají říct jiná než pozitivní slova. Nic negativního na její cestě turnajem zatím nelze najít,“ říká CNN Prima NEWS tenisový expert a bývalý daviscupový kapitán Vladislav Šavrda. „Je pro mě obdivuhodné až skoro nepochopitelné, že s takovými ambicemi v singlu hraje a hrála nejen debla – tam se představily i jiné špičkové hráčky –, ale také smíšenou čtyřhru. To je neuvěřitelná nálož! Byť zatím všechny zápasy Báry byly celkem rychlé,“ podotýká dále.

Před rokem by to skoro nikoho nenapadlo

Opravdu v současnosti těžko hledat hráčku, která se na grandslamech pustí do trojnásobného dobrodružství. To „mixové“ po boku Slováka Filipa Poláška už skončilo, dvě – ta nablýskanější – stále pokračují.

„Je to překvapení, ale výbornou formu naznačovala minimálně poslední měsíce. Ale zrovna teď je to rok,“ poznamenává Šavrda, „co prezident svazu Ivo Kaderka uspořádal v době covidové turnaje. Když jsem se byl podívat na zápasech v Doksech, hrála Bára vyrovnaná utkání i proti různým juniorkám a málokoho by napadlo, že to nebude trvat dlouho a podívá se do singlového čtvrtfinále na Roland Garros. A že dokonce bude vážnou kandidátkou na další postup.“

K tomu, aby na další postup došlo, potřebuje porazit mladý americký zázrak Cori Gauffovou. Utkání se 17letou tenistkou bude mít na rozdíl od předchozího průběhu French Open důstojnou kulisu. Na tribunách kolem centrálního dvorce Philippa Chatriera bude sedět pět tisíc diváků.

„Gauffová hraje letos v Paříži taky výborně. Ale sebevědomí Báry je po předchozích zápasech obrovské. Kdybych si měl vsadit, dám na její výhru,“ věří Šavrda rodačce z Brna, která předčila své krajanky a hlavní aspirantky na postup do takto pokročilé fáze Roland Garros – Petru Kvitovou, Markétu Vondroušovou, Karolínu Plíškovou nebo Karolínu Muchovou.

Přitom před posledním duelem se Stephensovou se Krejčíková rozhodně necítila „OK“. „Hodinu a půl před zápasem jsem nechtěla jít na kurt. Cítila jsem se tak špatně, mluvila jsem s psycholožkou, brečela jsem a nevím proč,“ vykládala později na tiskové konferenci. Po první výměně z ní ale špatné rozpoložení spadlo a její výkon nic nebrzdilo.

Pomoc jménem debl

Co stojí za tím, že se veleúspěšná deblová specialistka dokázala v nedávné době vyšvihnout i mezi elitu ve dvouhře? „Opravdu jí dost narostlo sebevědomí. Vyhrála pár zápasů, o kterých si před rokem myslela, že je vyhrát nemůže. Ale leccos naznačovalo už to, že právě čtyřhru hrála špičkově. Debla bych doporučil každé hráčce, protože v ženském tenise se na grandslamech nehraje na tři sety, není to tolik náročné. Je to podle mě lepší a zábavnější program pro dny, kdy se nehraje ve dvouhře, než jen trénovat,“ míní Šavrda.

„Myslím si, že jde o dobrou průpravu pro kreativitu hry i postřeh. Singl je v mnoha případech až moc jednotvárný. Tím nechci říct, že skoro neexistují kreativní hráčky – třeba Ashleigh Bartyová nebo naše Karolína Muchová mají opravdu nápaditou hru. Ale opravdu mám za to, že prvky ze čtyřhry Báře strašně pomohly v tom, že se tak zvedla.“

Řečí čísel se za poslední rok v žebříčku zvedla o 84 pozic a momentálně jí připadá 33. místo. V takzvaném live rankingu je dokonce 29. Pokud Krejčíková zvládne další překážku v podobě Gauffové (ve středu od 11:00) a bude z ní semifinalistka Roland Garros, vyletí v bodování ještě výše.

Tagy: