Kodeš ostře o Ósakaové: Chce si hrát na Serenu? Z toho, že odstoupila, nikdo nepláče

Kam to ten sportovní svět spěje, vzkazuje česká tenisová legenda Jan Kodeš, který nemá příliš pochopení pro konání Japonky Naomi Ósakaové. Ta odstoupila z pařížského Roland Garros kvůli tlaku, pod kterým se ocitla poté, co oznámila, že na turnaji nebude chodit na tiskové konference. „Celý tenisový svět bude skákat, jak si ona zamane?“ ptá se nechápavě v rozhovoru CNN Prima NEWS trojnásobný grandslamový vítěz.

Kodeš kritizoval Naomi Ósakaovou už v rozhovoru pro CNN Prima NEWS po loňském US Open. Ocenil její kvality, kdy získala při třetí finálové účasti na grandslamu třetí trofej. „To je skvostná bilance. To se jí nedá upřít. Akorát mě štve, že se plete do politiky,“ řekl v návaznosti na to, že Japonka na předcházejícím turnaji v Cincinnati nejprve bojkotovala své semifinále kvůli policejní brutalitě vůči Afroameričanům v USA.

„Naštvalo mě to, myslím si, že hráči to nemají zapotřebí. Nelíbí se mi to. Pak i na US Open, když na každý zápas přicházela pokaždé v jiné roušce, která nesla jméno některého ze zabitých Afroameričanů. Do politiky by neměla zasahovat,“ podotkl tehdy 75letý bývalý tenista.

Teď je Ósakaová opět v centru dění bez ohledu na výsledky na kurtu. Minulý týden se rozhodla, že bude bojkotovat tiskové konference na Roland Garros.

- Neustále stejné otázky.

- Dotazy, po kterých o sobě začínáte pochybovat.

- Je pro mě důležité chránit své dušení zdraví.

Tak argumentovala svůj krok, který automaticky znamenal pokutu, protože hovořit s médii po zápasech je zvláště na grandslamech zkrátka povinné. Když nakonec po vítězném utkání prvního kola na tiskovku opravdu nepřišla, pohrozili pořadatelé vyloučením z turnaje. Rozhodnutí kritizovali i někteří tenisoví profesionálové. Zvýšený tlak se citlivé 23leté hráčce nelíbil a rozhodla se z turnaje odstoupit.

„Chce si hrát na Serenu? Celý tenisový svět bude skákat, jak si ona zamane? Chtěla jít domů. No a co?“ glosuje Kodeš odstoupení světové dvojky. „Nikdo plakat nebude, svět má celou řadu jiných skvělých hráček, které jsou rády, že mohou hrát a nemusí sedět někde v kanceláři,“ připojuje.

Myslí si, že v tom je něco víc než pouze introvertní povaha Ósakaové. Sám Kodeš totiž kvituje, že chodit na tiskovou konferenci po každém zápase je přehnané. „Za nás chodili na tiskovku hráči jen v případě, pokud si je novináři vyžádali. Dneska je to na přání asociací ATP a WTA povinné. A často se stává, že přijdete a novináři se vás ani na nic neptají, možná ani nemají zájem. Je to trošku přitažené za vlasy. ATP a WTA dělají řadu divných věcí,“ podotýká.

Co to bylo za frašku s ruskou hymnou?

Někdejší hráč, který to ve světovém žebříčku dotáhl až na čtvrté místo, celkově nesouhlasí s tím, jakým směrem se sport v poslední době vydává. „Hlásali jsme to už dávno – politika do sportu nepatří. Ale je to tu pořád. Kdo za to může? Politici, Mezinárodní olympijský výbor, sponzoři, manažeři. A kdo další?“ ptá se Kodeš.

Nelíbí se mu například i dění na probíhajícím mistrovství světa v hokeji. „Co třeba ta fraška s ruskou hymnou? Bělorusům se hymna normálně hrála,“ podotýká k tomu, že kvůli dopingovým skandálům ruských sportovců hraje sborná pod názvem Ruský olympijský výbor a po vítězných zápasech jim nehraje tradiční melodie, nýbrž úryvek z klavírního koncertu Petra Iljiče Čajkovského.

To Bělorusům, kteří přišli o pořadatelství šampionát vinou nerespektování lidských práv ze strany režimu prezidenta Alexandra Lukašenka, zazněla po překvapivé výhře nad Švédy skutečná hymna „My Bělorusové“. Kodešovi rovněž přišlo zbytečné, že dlouholetý sponzor hokejového mistrovství světa Škoda Auto dal ultimátum, že pokud se bude šampionát konat v Lukašenkově zemi, odstoupí z pozice hlavního partnera.

Člen tenisové síně slávy zabrousil také do fotbalové říše. „Poklekávání hráčů při zápasech evropských pohárů? Trapas ze strany UEFA s Kúdelou? Myslí někdo také na ty sportovce?“ táže se dále Kodeš. Naráží na již tradiční gesto, kterým fotbalisté především týmů z „ostrovů“ vyjadřují podporu hnutí Black Lives Matter. A zároveň se opřel do organizace UEFA za to, že potrestala slávistického stopera Ondřeje Kúdelu distancem na deset zápasů kvůli tomu, že v utkání Evropské ligy s glasgowskými Rangers údajně rasisticky urazil finského hráče tmavé pleti Glena Kamaru.

K tomuto verdiktu však došlo i bez přímých důkazů a za situace, kdy Kamara několikrát změnil svoji výpověď.

Tagy: