Obětí požáru na letišti na Kolínsku byl zřejmě 73letý pilot. Jeho totožnost určí pitva

Při středečním požáru na letišti Osičiny na Kolínsku zřejmě zemřel 73letý pilot, jeho totožnost a další podrobnosti má ve čtvrtek určit soudní pitva. Požár by měl být po ranní kontrole řídícího důstojníka oficiálně zlikvidovaný, vyšetřování okolností pokračuje. Po havárii letadla zde začala hořet i letištní hala. Na místo celou noc dohlíželi hasiči.

Policisté budou podle policejní mluvčí Barbory Schneeweissové pravděpodobně případ vyšetřovat jako obecné ohrožení z nedbalosti, rozhodnuto by mělo být pravděpodobně ve čtvrtek. „Právní kvalifikace ještě není stanovena,“ uvedla Schneeweissová. Pitva mimo jiné určí, zda neměl pilot zdravotní indispozici.

Hala letiště a letadlo začaly hořet ve středu odpoledne, hasiči z místa vynesli mrtvého člověka. Jeho totožnost i příčinu úmrtí určí soudní pitva. Okolnosti nehody zjišťuje Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Vzniklá škoda je odhadnutá na 11 milionů korun, z toho sedm na budově a čtyři na leteckém vybavení. Kvůli rozsahu požáru byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř, po dvou hodinách jej velitel snížil na druhý a část jednotek hasičů mohla odjet, večer platil už jen základní, první poplachový stupeň a začalo ohledávání torza letadla.

Podle středečních předběžných informací mohlo dojít k pádu letadla či ke karambolu při přistávacím manévru. Přesnou příčinu zveřejní Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod v podrobné vyšetřovací zprávě, její zpracování trvá řádově měsíce.

Tagy:
požár letiště okres Kolín Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod