Křik, oheň a strach. V hořící bytovce zemřela Zdeňka s Tiborem, syn Patrik bojuje o život

Dva lidé zemřeli při čtvrtečním požáru v osmipatrovém panelovém domě v Prešově na východním Slovensku. Podle informací tamních médií byl obětí starší manželský pár Zdenka (58) a Tibor (60). Jejich syn Patrik bojuje o život.

Požár podle policie vypukl zhruba dvě hodiny před půlnocí v jednom z bytů v osmém patře. Příčina neštěstí zatím není známa. „Slyšela jsem dunění z bytu. Nejdříve jsem si myslela, že jde o domácí násilí, tak jsem zavolala policisty,“ popisovala pro slovenský deník Nový Čas jedna z obyvatelek.

Během pár minut ale prý bylo jasné, že nejde o nic, co by bezpečnostní složky mohly vyřešit. „Potom jsem viděla dým a věděla jsem, že je zle. Po chvíli k nám přiběhl syn majitelů bytu Patrik. Měl popálená záda a byl na pokraji svých sil. Říkal, že neví, co se stalo, protože se probral v jiné místnosti, až když hořelo,“ dodala s tím, že na chodbách se posléze začal ozývat křik.

Na místě zasahovaly dvě desítky hasičů, kteří evakuovali obyvatele domu. Pomoci lidem z bytu, ve kterém začalo hořet, se jim ale nepodařilo. „Jednoho obyvatele jsme našli na chodbě, půl metru za dveřmi. Snažili jsme se ho oživovat, bohužel, snažení bylo neúspěšné. Druhá osoba byla v jiné místnosti. Těla nebyla ohořelá, všude byly cítit zplodiny,“ informoval velitel zasahujících hasičů Ľubomír Toďor. V domě žijí asi dvě stovky lidí.

Televize Markíza uvedla, že ulice, kde v noci hořelo, je vzdálena jen zhruba půl kilometru od místa jiné dřívější tragédie. Při ní si v prosinci 2019 výbuch plynu a následný požár vyžádal životy osmi lidí. Tehdy hořelo také ve výškovém domě, který byl později zbourán.

Tagy: