Obézní čivavu Wiky zachránili za pět minut dvanáct, boj o její život ale nekončí

Čivava Wiky se do péče organizace Pet Heroes dostala po smrti své paničky, jejíž rodina se o pejska nemohla postarat. Fenka byla v kritickém stavu, bez pomoci by nejspíš zemřela.

Vážíla dvojnásobek normální váhy

„Wiky byla v opravdu otřesném stavu. Při příjmu vážila šest a půl kila, což je asi dvakrát víc, než by vážit měla. Není divu, že dokázala naráz ujít sotva pár kroků,“ osvětluje Soňa Schneiderová z Pet Heroes. „Hned jsme ji vzali na veterinu a tam se zjistilo, že to zdaleka není jediný problém. Wiky měla brutální zánět dělohy, kterému se odborně říká pyometra. Vytékal z ní hnis a strašně páchla. Zánět taky přispěl k její váze, podle pana doktora samotná děloha se zánětem vážila asi kilo. K tomu ještě měla bulky na mléčné žláze.

Wiky vyrazila na sál hned druhý den po příjmu, protože její stav byl opravdu vážný. Kvůli její váze šlo o extrémně náročnou operaci, ale pro její záchranu nebylo možné čekat. „Naštěstí pan doktor Hanzel je skvělý, takže operace dobře dopadla,“ doplňuje Soňa.

Kastrace je i prevencí před vážnými zdravotními komplikacemi

K případu se vyjádřil i MVDr. Hanzel. „Pokud se pyometra nezjistí a neléčí včas, může způsobit vážné komplikace a vést k selhání ledvin, otravě krve nebo dokonce k úmrtí zvířete. Odstranění vaječníků a dělohy samice (kastrace) je účinnou metodou prevence pyometry.“ Kastrace navíc pomáhá snižovat i riziko nádorů na mléčné žláze. Problémům Wiky se zkrátka dalo kastrací předejít a nikdy by se nemusela dostat do bodu, kdy byla ohrožena na životě.

Nádor byl zhoubný

Úspěšná operace pro Wiky ještě bohužel neznamenala šťastný konec. Hned po ní se viditelně cítila lépe, rána po operaci se krásně hojila a Wiky začala být pohyblivější, občas se i přišla sama pomazlit. Jenže během posledních pár dnů se jí opět přitížilo a při další návštěvě veteriny přišly špatné zprávy. Nádor na mléčné žláze, který Wiky měla, byl bohužel zhoubný – a zjistilo se, že má i další. K tomu ji navíc trápí i močové kameny.

Wiky proto zítra, v úterý 28. 11., čeká další operace. „Operace bude opět hodně náročná, ale bohužel se na ni nemůže čekat. Její problémy se musí řešit tak brzy, jak jen to jde, protože by jí mohly vážně ublížit,“ komentuje situaci Soňa. Chudák Wiky má toho od osudu naloženo opravdu hodně, ale všichni věří, že to zvládne. „Wiky se od doby, co je v naší péči, hodně zlepšila. Je moc statečná a nevypadá, jako by se snažila cokoliv vzdávat. Uděláme všechno pro to, aby to dobře dopadlo.“

Vzhledem k další nutné operaci opět vzrostly náklady na péči o Wiky. Pokud chcete Wiky podpořit v jejím boji a přispět jí na operaci, organizace Pet Heroes bude vděčná za každý dar na transparentním účtu nebo skrze bezpečný darovací portál Darujme.

Tagy:
čivava útulek azyl péče o zvíře záchrana zvířat děloha azyl pro zvířata zánět veterinární lékařství mléčná žláza Pet Heroes WIKY pyometra