Objednejte dárky do 14. prosince, jinak pod stromečkem nebudou, radí přepravci

Přepravní služby jsou nyní extrémně vytížené a radí lidem, aby vánoční dárky objednali co nejdříve

Přepravci varují před nákupem dárků: Nejpozdější datum pro objednání je 14. prosinec

S vládními nařízeními, která zatím nechávají obchody zavřené, nakupují lidé vánoční dárky přes internet více než kdy jindy. Přepravci evidují více než stoprocentní nárůst, proto varují, že 14. prosince je poslední den, kdy je možné objednat zboží on-line, aby mohlo být včas pod stromečkem.

V covidových časech lidé využívají nákupy na internetu a s nimi spojené přepravní služby více než kdy jindy. Veškerá výdejní místa, ale i doručovatelé jsou nyní extrémně vytíženi skrze blížící se Vánoce.

„Samozřejmě táhnou převážně balíčky z e-shopů. Ty rostou přes 100 procent,“ říká Miloš Malaník, ředitel logistického koncernu DPD. Stejně je na tom podle mluvčího Matyáše Vitíka také Česká pošta. Simona Kijonková, zakladatelka přepravní společnosti Zásilkovna, zmiňuje ještě vyšší číslo: „My pozorujeme růsty o 128 procent.“

Blížící se Vánoce demonstruje například situace z depa v Nehvizdech u Prahy. Za jediný den odtamtud odjíždí 25 naplněných kamionů, přičemž v příštím týdnu to bude dvojnásobek. Kurýrní služby musí v hektickém období posilovat své řady, tudíž nyní sází i na brigádníky. I přes větší počet řidičů ale varují, že by už potenciální zákazník neměl s objednáním váhat.

„Určitě bych doporučil zákazníkům, aby nenechávali nic na poslední týden a pokud budou opravdu objednávat, tak potřebujeme mít zásilky v přepravě 18. prosince,“ uvádí již citovaný Malaník z DPD. A proto by měli lidé objednat dárky nejpozději o čtyři dny dříve.

Přepravci dále zákazníkům lidé radí, aby se ujistili, že před výběrem a objednáním daného zboží, které chtějí pořídit, by si měli ověřit, zda je skladem. Jinak může být uváděné datum dodání zásilky jen hodně orientační.

Tagy:
Česká pošta Vánoce vánoce zprávy zásillka Praha e-shopy on-line nákupy přepravní služby Simona Kijonková Zásilkovna Nehvizdy DPDgroup