Vítězství Rusů v Bachmutu? Bude tam ještě horko, vagnerovcům hrozí rozemletí, hodnotí CNN

Ruská armáda po 224 dnech bojů v sobotu oznámila úplné dobytí města Bachmut, ukrajinské velení ale ztrátu místa odmítá. Podle americké CNN se jednotkám Kyjeva údajně daří držet jihozápadní část předměstí a v oblasti mají dokonce postupovat. Situace je ale mnohem komplikovanější, než se zdá.

„Málokdy v dějinách války se tak moc mluvilo o nějakém místě, kde by bylo tolik mrtvých, ale přitom by šlo o strategicky nevýznamnou oblast. Taková je ale alespoň prozatím bitva o Bachmut,“ hodnotí CNN přes dvě stě dní trvající válečnou mašinerii. Bitva dostala v sobotu novou zápletku.

Vagnerova armáda, ruská skupina žoldnéřů, která hrála při dobývání Bachmutu klíčovou roli, v sobotu oznámila úplné ovládnutí města. Boje, které si kvůli brutalitě a vysokým ztrátám vysloužily přízvisko „mlýnek na maso“, definitivně skončily. Za to vagnerovci získali pochvalu Moskvy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Boje v Belgorodu? Gigantický trolling a vítězství Ukrajiny, míní experti. Zhodnotili i Bachmut

Kdo má pravdu?

Jenže Kyjev tvrdí něco docela jiného. Názory ukrajinské a ruské armády na průběh bitvy o Bachmutu se tak moc rozcházejí, až se skoro zdá, že jednotky nebojují na stejném místě.

Ukrajinská vláda oznámila, že její armáda stále drží část bachmutského předměstí. Na tom by ještě nebylo nic zvláštního, Kyjev ale dokonce tvrdí, že se mu daří po periferiíích postupovat, a to v obou směrech – na jihu i severu.

Vagnerova armáda, která je nyní zřejmě ve středu města, mezitím oznámila, že hodlá oblast, která je podle ní vyčištěná, opustit už ve čtvrtek. Pokud se ale potvrdí ukrajinské průlomy, bude v Bachmutu zřejmě pořádně horko.

„Žoldáky obkličují ukrajinské jednotky. Pokud jsou opravdu jediní, kdo v troskách zůstali, pak tam vzniká zóna volné palby a oni jsou uprostřed ní,“ hodnotí americká CNN.

Podle ní Vagnerova armáda v čele s oligarchou Jevgenijem Prigožinem vítězství u Bachmutu uspěchala.

„K vítězství mají daleko. Hrozí jim, že budou rozemleti, pokud se Ukrajině podaří zavřít nad nimi čelisti. A otázkou zůstává, zda by něco takového Putina skutečně znepokojilo,“ uzavírá analýza CNN.

Tagy:
válka CNN Ukrajina Rusko Vagnerova skupina obklíčení Bachmut