Zvrat u Bachmutu. Brzy bude náš, Rusové jsou v pasti, tvrdí úspěšný ukrajinský generál

Ukrajinští vojáci útočí na ruské pozice u Bachmutu.

Místa nejtvrdších bojů na Ukrajině

Ukrajinská armáda tvrdí, že ruské jednotky v oblasti Bachmutu už napůl obklíčila. Podle ostříleného ukrajinského generála Oleksandra Syrského se Rusové dostali do pasti, a Ukrajinci se proto pokusí osvobodit město „co nejrychleji“, napsala agentura Unian. Ještě v květnu přitom vagnerovci slavili plné dobytí města.

Letní ukrajinská protiofenziva si možná brzy připíše první opravdu výrazný úspěch. Ukrajinská armáda prostřednictvím agentury Unian prohlásila, že napůl obklíčila ruské pozice v Bachmutu.

Ještě v květnu přitom vagnerovci tvrdili, že Bachmut po roční bitvě celý obsadili. Po začátku ukrajinské protiofenzivy se ale karta začala obracet. Ukrajinci v posledních týdnech kolem Bachmutu výrazně pokročili a nyní údajně chytili Rusy do pasti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rychlejší postup Ukrajinců není možný. Strůjce „charkovského zázraku“ popsal úskalí protiútoku

„Myslím si, že to byla velká chyba vagnerovců, snažit se úplně vnořit do Bachmutu. Utrpěli obrovské ztráty. V podstatě ztratili bojovou kapacitu,“ prohlásil ukrajinský generál Oleksandr Syrskyj.

Ten má nyní na starost vojenské operace proti ruským okupantům v centrálním Donbase.

Krátce po vypuknutí invaze v únoru 2022 Syrskyj vedl obranu Kyjeva. Během loňského podzimu se zviditelnil ještě víc, když se stal strůjcem protiofenzivy na severovýchodě země. Útok šokoval okupanty a také západní analytiky. I když leckdo na začátku září 2022 očekával spíše protiútok na jižní frontě, nakonec Ukrajinci naplno udeřili v Charkovské oblasti, kde za pouhých pár dnů získali zpět pod kontrolu tisíce kilometrů čtverečních.

Syrskyj má nyní našlápnuto k dalšímu výraznému úspěchu, a to právě v Bachmutu. „V současnosti jsou splněné všechny podmínky, které umožňují náš návrat do města, a to při desetkrát menších ztrátách,“ řekl Syrskyj.

Podle něj je ukrajinská armáda připravená osvobodit město „co nejdříve to bude možné“. „Takové příležitosti se prostě musí využít,“ dodal ostřílený ukrajinský generál.

Tagy:
vojáci Ukrajina postup Rusko obklíčení Bachmut protiofenzíva Oleksandr Stanislavovyč Syrskyj