Jsme nejlepší armáda světa, řekl Prigožin na videu z Bachmutu. Ukrajinci ho usadili

Dobytí Bachmutu potvrdila po šéfovi vagnerovců Jevgeniji Prigožinovi i Moskva. Kyjev ale informaci opakovaně popřel. Podle ukrajinské armády naopak došlo k faktické porážce Vagnerovy skupiny, která se chce z oblasti stáhnout. Prigožin se přitom na videu z Bachmutu chvástal, že jsou vagnerovci nejsilnější armáda na světě. Dobytím posledních částí města by pro Rusy šlo pouze o symbolické vítězství, zhodnotil Insititut pro studium války (ISW). Evropští spojenci by mohli v první fázi Ukrajině dodat 24 až 36 amerických stíhaček F-16, odhadl ukrajinský web Defense Express.

Ruským jednotkám se spolu s vagnerovci podařilo dobýt Bachmut, uvedlo podle agentury AP ruské ministerstvo obrany zhruba osm hodin po zprávě od šéfa soukromé vojenské skupiny Jevgenije Prigožina. K úplnému ovládnutí města, které se stalo jedním ze symbolů války, posléze vojákům gratuloval ruský prezident Vladimir Putin.

Kyjev informaci opakovaně popřel. Rusové podle prezidenta Volodymyra Zelenského město stále nedobyli. „Zničili všechno. Dnes už je jen v našich srdcích. Na tom místě už nic není,“ doplnil podle agentury AP před jednáním s americkým prezidentem Joem Bidenem v Hirošimě na setkání zemí skupiny G7. „V Bachmutu jsou tvrdé boje. Situace je kritická. Zároveň naše vojska drží obranu ve čtvrti přezdívané Letadlo. V současnosti mají naši obránci pod kontrolou některé průmyslové a infrastrukturní objekty v této čtvrti a také rezidenční oblast,“ uvedla v sobotu na Telegramu náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová.

Ukrajincům se podařilo Vagnerovu skupinu téměř zničit, ta se proto již chce z oblasti stáhnout, prohlásil mluvčí východního uskupení ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj. „Prigožin říká, že obsadil Bachmut a stáhne svá vojska. To je jediný důvod, proč to říká. Stahuje ocas, protože ztratil své nejlepší lidi. Jeho skupina byla ve skutečnosti poražena,“ sdělil ukrajinské stanici Free Radio. Podle poradce ukrajinského prezidenta Michajla Podoljaka chce Rusko zprávou o dobytí města pouze narušit pozadí cesty Volodymyra Zelenského na setkání lídrů skupiny G7 v Hirošimě. Informovala o tom agentura Unian.

ČTĚTE TAKÉ: Kde udělali soudruzi chybu? Putinova nedobytná pevnost má všechna „nej“, ale také jeden háček

Dobytí posledních částí Bachmutu nemá pro Rusko strategický význam ani pokud by se potvrdilo, zhodnotil Institut pro studium války: „Jejich ovládnutí nezískává ruským silám operačně významné území k dalšímu vedení útočných operací ani silnou pozici k obraně před ukrajinskými protiútoky.“ Údajné vítězství Prigožinových mužů by proto prý bylo pouze symbolické. „Jeho oznámení o stažení vojsk naznačuje, že se nechystá pokračovat v úsilí tlačit ofenzivu dále na západ od Bachmutu,“ doplnil institut.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu dorazil do japonského města Hirošima, aby na summitu skupiny G7 hledal podporu pro svou zemi nejen u lídrů sedmi bohatých ekonomik. Víkend mu skýtá příležitost apelovat i na země, jako jsou Indie nebo Brazílie, které se snaží k válce Ruska proti Ukrajině stavět neutrálně. Indický premiér Naréndra Módí podle médií při bilaterální schůzce slíbil, že Indie se bude zasazovat o ukončení konfliktu.

Evropští spojenci by mohli v první fázi Ukrajině dodat 24 až 36 amerických stíhaček F-16, odhadl ukrajinský web Defense Express. Vychází přitom z toho, že stroje pravděpodobně poskytnou Dánsko a Nizozemsko, které jednak daly najevo ochotu stíhačky dodat, a navíc stroje F-16 ve svém arzenálu už postupně nahrazují modernějším typem F-35.

Tagy:
válka útok Ukrajina on-line Volodymyr Zelenskyj Rusko Kyjev ruská invaze na Ukrajinu Jevgenij Prigožin