Rychlejší postup Ukrajinců není možný. Strůjce „charkovského zázraku“ popsal úskalí protiútoku

Oleksandr Syrskyj si třese rukou s vojáky v osvobozeném Lymanu (4.10.2022)

Drsná přestřelka mezi ukrajinskými vojáky a ruskými okupanty

Nejúspěšnější vojevůdce 21. století, strůjce charkovského zázraku či strážce Kyjeva. I tak bývá označován známý ukrajinský generál Oleksandr Syrskyj, který má nyní na starost vojenské operace proti ruským okupantům v centrálním Donbasu. I když Ukrajinci v této oblasti zaznamenávají významnější územní zisky, rozhodně nejde o bleskový protiútok. Syrskyj v rozhovoru pro BBC vysvětlil, proč obránci nemohou postupovat rychleji.

I když se Ukrajinci v rámci letní protiofenzivy pokoušejí o průlom i na jižní záporožské frontě, nejtvrdší boje stále zuří na Donbase – konkrétně u Bachmutu, Lymanu, Avdijivky a Marjinky. Právě na útočné akce na východě Ukrajiny dohlíží Oleksandr Syrskyj.

Reportéři BBC se s úspěšným ukrajinským generálem setkali na utajovaném místě, a to hned vedle velitelského vozidla, které Syrskyj mimo jiné využívá k tomu, aby navštěvoval své jednotky na bojišti. Na vozu byl zavěšen těžký kulomet, uvnitř se nacházela velká obrazovka s přímým přenosem z bojiště. Snímky pořizují stovky průzkumných bezpilotních letounů.

„Rádi bychom dosáhli velmi rychlého postupu. Jenže ve skutečnosti je to prakticky nemožné. Náš postup opravdu nejde tak rychle, jak bychom chtěli,“ přiznal Syrskyj pro BBC. Na druhou stranu – vzhledem k výrazně zaminovanému území a ruské obranné linii plné nejrůznějších bariér, rozhodně nelze říct, že by ukrajinský postup zaostával za očekáváním.

Kyjevské vedení před pár dny sdělilo, že se ukrajinské armádě od začátku červnové protiofenzivy povedlo osvobodit asi 200 čtverečních kilometrů. Je přitom možné, že Kyjev dobytí některých oblastí ohlašuje ze strategických důvodů se zpožděním několika dnů.

Obrat u Bachmutu

Americký Institut pro studium války (ISW) ve své analýze uvádí, že ukrajinské síly v období od 4. června do 9. července osvobodily přibližně 253 kilometrů čtverečních. Během pěti týdnů Ukrajinci získali území o zhruba podobné rozloze, jakou okupanti zabrali za půl roku.

Zdá se, že se Ukrajincům daří severně i jižně od Bachmutu. Obránci u tohoto doněckého města měli podle Kyjeva znovu zabrat téměř 30 kilometrů čtverečních. „Samozřejmě se snažíme osvobodit Bachmut,“ prohlásil Syrskyj.

Muž, který prý v noci spí pouze čtyři a půl hodiny a každý den se chodí odreagovat do posilovny, zároveň dodal, v čem má podle něj Ukrajina nad Ruskem výraznou výhodu: „Věřím, že jednota našeho vojenského vedení a vzájemná důvěra našich vojáků je silnou stránkou ukrajinské armády.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinci zaskočili Rusy u Bachmutu. Zajatý okupant se sám odsoudil k smrti, ukazuje video

Naopak o ruské armádě analytici často mluví v souvislosti se špatnou morálkou, mixem nesourodých jednotek či s omezenou schopností najít a zasáhnout ukrajinské dělostřelectvo. Rusko obsadilo Bachmut po několikaměsíčních bojích letos v květnu. Ze strategického hlediska šlo o „Pyrrhovo vítězství“. Doněcké město, které je nyní de facto srovnané se zemí, totiž okupanti dobyli za cenu masivních ztrát.

Nyní navíc Rusům hrozí něco, čeho se Ukrajinci v Bachmutu obávali ještě na jaře – fatální obklíčení nepřítelem. Že Ukrajina město brzy obklíčí, stále častěji tvrdí podle BBC i představitelé Kyjeva. „Naši lidé čekají na vítězství. Potřebují ho. Osvobození Bachmutu by pro nás mělo nejen symbolickou, ale i strategickou hodnotu,“ dodal Syrskyj, kterého mnozí považují za nejúspěšnějšího generála 21. století.

Obrana Kyjeva a charkovský zázrak

Generál Syrskyj vedl krátce po vypuknutí invaze v únoru 2022 obranu Kyjeva. Bitva o toto hlavní město skončila definitivně koncem března 2022 ukrajinským vítězstvím. Z ruského pohledu se boje na severní frontě daly považovat za totální debakl. Po obrovských ztrátách se okupanti postupně na přelomu března a dubna 2022 stáhli z Kyjevské, Černigovské, Žitomirské i Sumské oblasti. Své jednotky Moskva přeskupila a následně nasadila na východní nebo jižní frontě.

Během loňského podzimu se Syrskyj zviditelnil ještě víc, když se stal strůjcem protiofenzivy na severovýchodě země (známé jako „charkovský zázrak“). Útok šokoval okupanty a také západní analytiky. I když leckdo na začátku září 2022 očekával spíš protiútok na jižní frontě, nakonec Ukrajinci naplno udeřili v Charkovské oblasti, kde za pouhých pár dnů získali zpět pod kontrolu tisíce kilometrů čtverečních.

„Jsem naprosto vyjevený a překvapený, co se to na Ukrajině stalo. Takový postup nemá v moderní době obdobu. Vidíme úžasnou ukázku ukrajinského operačního umění. Svou rychlostí mi to připomíná postup Německa Francií v roce 1940. Jde o největší ukázku operačního umění od druhé světové války,“ konstatoval tehdy vojenský analytik Lukáš Visingr.

Obzvlášť neuvěřitelně pak působí ukrajinský protiútok u Charkova ve srovnání s ruským postupem na Donbase během léta 2022. Podle ISW okupanti za 40 dní získali pod kontrolu asi 450 kilometrů čtverečních nového území. Naproti tomu Ukrajincům stačilo 10 dnů na to, aby dobyli zpět území o rozloze téměř 6 000 kilometrů čtverečních.

Tagy:
válka armáda Ukrajina generál Rusko Donbas Kyjev Charkov Charkovská oblast Kyjevská oblast Doněcká oblast Bachmut Institut pro studium války protiofenzíva ISW Oleksandr Syrskyj