Nejoblíbenější letní dovolená Čechů opět podraží: Kolik stojí drink nebo pizza v Chorvatsku?

Dovolená v Chorvatsku se letos prodraží.

Chorvatsko: Jaké jsou letos ceny na Istrijském poloostrově?

Statisíce Čechů v létě opět zamíří na dovolenou do Chorvatska. Loni země zdražovala v souvislosti s přechodem na euro. Jak to vypadá s cenami letos, zjišťovala přímo na místě reportérka Kristýna Malá. Například v centru Umagu zaplatí návštěvníci za alkoholický drink zhruba 160 korun, za limonádu pak 90 korun.

Istrijský poloostrov skýtá nespočet míst pro trávení letní dovolené. Redakce CNN Prima NEWS navštívila jeho severní část, aby si posvítila na ceny. Za osvěžující alkoholický drink v restauraci v centru Umagu zaplatíte v přepočtu zhruba 160 korun, co se týče limonády, ta vyjde asi na 90 a malá voda je v přepočtu za 50 korun.

ČTĚTE DÁLE: Čechům dřív patřil i Berlín, vládli od Baltu po Jadran. Bývali jsme velmoc, říká spisovatel Snětivý

„Co jsme přešli na euro, tak jsme ceny museli samozřejmě zvýšit, ale nešlo to o moc. Potraviny jako takové šly hodně nahoru, tak jsme museli naše zboží zdražit pochopitelně taky,“ uvedla obsluhující v tamní kavárně.

Ceny jídla tu jsou o trošku dražší než loni. Například pizza vychází v přepočtu na 350 korun, vepřová žebra vyjdou na zhruba šest stovek. „Pracuji tady už šest let. Po covidu jsme museli hodně zdražit, bylo to skoro o 20 procent nahoru. Kuna pro nás byla stoprocentně lepší než euro,“ řekl nám číšník Ivan z restaurace Orhan.

Litr mléka stojí v obchodě po přepočtu zhruba 24 korun, půlkilový chléb 43, dvanáct kusů vajec lehce pod 48 korun, bílý jogurt je za necelých devět korun, kilo rajčat za 58 a kilo kuřecích prsou se dá pořídit za 190 korun.

Z Umagu jezdí několikrát týdně trajekt až do italských Benátek. Cesta trvá necelé tři hodiny a za osobu zaplatíte v přepočtu asi 2 500 korun.

V Chorvatsku letos nově rozmisťují desítky nových radarů s kamerami. Ty kromě rychlosti umí rozpoznat zapnuté bezpečnostní pásy, držení telefonu za jízdy nebo ověřit platnost technické prohlídky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Oblíbenou riviéru Čechů drahota minula. Kolik stojí káva nebo pivo?

Tagy: