Oblíbený italský ostrov nabízí ubytování zdarma. Zájemci však musí splnit pět podmínek

Sardinie patří mezi turisty hojně vyhledávané italské ostrovy. Většina lidí však vyráží do pobřežní oblasti Costa Smeralda na severu ostrova, přičemž jihozápadní pobřeží bývá opomenuto. Právě to má za cíl změnit kampaň s názvem Leg's Go In Cammino, která byla spuštěna loni na podzim. Místní turistům zde nabízejí ubytování zdarma, má to však své háčky.

Projekt spojený s pěší turistikou se týká oblasti v okolí hornické stezky Santa Barbara, která je dlouhá 500 kilometrů a vede napříč jihozápadní Sardinií. Její absolvování trvá zhruba měsíc a stezka je rozdělena do několika etap. V 19. století ji využívali místní horníci k přepravě surovin, dnes je však rájem pro milovníky túr, uvádí web Independent.

ČTĚTE TAKÉ: Chystáte se do Chorvatska? Podívejte se, kde se vyplatí natankovat a na co si dát pozor

Příliv turistů však není takový, jaký by si místní představovali, proto v říjnu minulého roku připravili kampaň Leg's Go In Cammino. Cíl je poměrně jednoduchý: přilákat mladé turisty na ubytování zdarma.

Splnit musí pět podmínek

Stejně jako většina nabídek má i tato svá pravidla, celkem se jedná o pět podmínek. Tou nejdůležitější je, že turistům nesmí být více než 35 let. Zároveň si musí zájemci pořídit cestovní past v hodnotě pěti eur, tedy zhruba 125 korun, který poskytuje Camino Foundation of Santa Barbara. Třetí podmínkou je příspěvek v libovolné výši na podporu cesty – finance budou využity na náklady spojené s ložním prádlem, ručníky či snídaní v místech, kde mohou lidé bezplatně přespat.

Čtvrtým bodem je povinná registrace cesty a tím posledním termín, kdy mohou lidé nabídku využít. Pokud někdo doufá v hlavní turistický čas, spletl se. Nabídku lze využít od 15. září do 15. prosince 2024.

Pokud všechny tyto podmínky zájemci splní, budou mít nárok na ubytování zdarma – maximálně tři dny po sobě na jednom místě. Poukázky, kdy jedna poukázka značí jednu noc, lze využít v místních kempech, penzionech, statcích a hospodách. V nabídce jsou i sdílené pokoje, kde si mohou lidé odpočinout s ostatními turisty.

Zájemci mohou v průběhu trasy spatřit výhledy na pobřeží, pláže, borové lesy, solné doly, písečné duny, vodopády, jeskyně a další úchvatná místa, uvádí web CNN. Je možné, že po cestě potkají jeleny nebo divoká prasata.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Průzračná voda a ceny jako v Česku. Polské Maledivy jsou nedaleko hranic, vstup se neplatí

Tagy: