Obnovme Rakousko-Uhersko pod naším dozorem, zaznělo v ruské televizi. Expert mluví o cirkusu

Ruští propagandisté přišli s novou smělou tezí. V televizní show vedené známou kremelskou „hlásnou troubou“ Vladimírem Solovjovem padla myšlenka, že Moskva by měla z některých států vytvořit nové Rakousko-Uhersko zcela neutrální vůči Rusku. Spolupracovník CNN Prima NEWS žijící v Moskvě Jiří Just Solovjovův pořad označil za „cirkus iluzí“.

„My se jako vojensko-vědecká společnost budeme po našem vítězství dívat na budoucnost Evropy a řekneme si: ‚Hele, tady je krásná země Rakousko, které se zdá být neutrální. Tady je Slovensko, jež řeklo, že se necítí komfortně s válčící Ukrajinou v sousedství a nechce jí pomáhat. Pak je tu Maďarsko, které s tím také nechce nic mít. A pak je tu celé území bývalé Jugoslávie, Srbsko a další,“ prohlásil v Solovjovově pořadu na ruském Prvním kanálu jeden z hostů.

Dodal, že by Moskva z těchto států měla utvořit jeden společný územní celek, který by nebyl proti Rusku. „Utvořme ve Střední Evropě toto neutrální území, udělejme z toho Rakousko-Uhersko,“ pokračoval host v ruské televizi.

S jeho slovy zjevně souhlasil i moderátor. „Čekal jsem, až to někdo řekne,“ navázal Solovjov. „Pojďme obnovit velké Rakousko-Uhersko, od Polska až po Středozemí a Balkán,“ pokračoval Solovjovův host v pořadu s tím, že Rusko by na toto území prý neútočilo.

Propagandista pak přidal vlastní nápad: „A na toto území bychom dali svůj vlastní kontingent vojáků, aby na ně nikdo jiný nezaútočil.“

Výroků si všiml například magazín Newsweek, který připomíná, že v Solovjovově pořadu obdobné výroky zaznívají s železnou pravidelností. Výjimkou nejsou ani výzvy k jadernému útoku na západní mocnosti či zabrání území států NATO. Solovjov před pár dny souzněl s další propagandistkou Kremlu a šéfredaktorkou televize RT Margaritou Simonjanovou, že by Moskva měla napadnout americkou Aljašku, kterou Rusko v 19. století prodalo Spojeným státům.

Video s výroky na sociální síti sdílel také poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Geraščenko.

Just: Lidé to berou jako show, je to cirkus iluzí

Rusista a spolupracovník CNN Prima NEWS žijící v Moskvě Jiří Just poznamenal, že Rusové Solovjovovův pořad neberou zcela vážně. „Lidé to berou jako show. Není to primární, na co se soustředí,“ komentoval Just.

Na druhou stranu však poznamenal, že slýchá od některých Rusů podobné teorie. „Lidé mi to říkají s plnou vážností. Například, že státy ve střední a východní Evropě jsou nesvobodné, dostávají povely z Bruselu a podobně,“ dodal.

Téma Ukrajiny a domácí politiky se podle něj dostává do jiné roviny. „Rusové cítí, kde jsou hranice dovoleného, kde končí a začíná ‚povolená’ kritika. Snaží se v tom hledat i signály od Kremlu,“ řekl rusista s tím, že žádné takové signály ovšem ve vysílání ve skutečnosti nejsou. „Je to dramaturgicky uměle udělané. Je to cirkus iluzí,“ zakončil Just.

Tagy:
Moskva Evropa Ukrajina Rakousko-Uhersko cirkus Jiří Just Rusko televizní show Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Vladimir Sergejevič Solovjov