Tisícům ruských matek: Přijeďte si pro zajaté syny, vyzývají Ukrajinci. Radí jim cestu

Zajatý ruský voják

Válka na Ukrajině 3.3.2022

Na rozdíl od Putinových fašistů s matkami a jejich zajatými syny neválčíme. To vzkazuje ukrajinské ministerstvo obrany na sociálních sítích ruským matkám a posílá jim jasný vzkaz: „Chcete své zajaté syny? Když přijedete do Kyjeva, vrátíme vám je.“ Sdíleli i postup, jakým by se ženy měly řídit.

„Žádáme vás, abyste toto poselství předali tisícům nešťastných ruských matek, jejichž synové byli zajati na Ukrajině. Bylo rozhodnuto, že ruští zajatci budou vráceni svým matkám, pokud si pro ně přijedou na Ukrajinu, do Kyjeva,“ uvádí ukrajinské ministerstvo obrany.

УКР/ENG ❗️ВАЖНО! ОЧЕНЬ ВАЖНО! Просим донести эту информацию до тысяч несчастных российских матерей, сыновья которых...

Posted by Міністерство оборони України on Wednesday, March 2, 2022

Následně úředníci sepsali i postup, kterým by se ženy měly řídit. „Nejprve zavolejte na uvedené číslo, abyste se dozvěděly, zda je váš syn v zajetí, nebo byl zabit,“ píší. Lidé mohou využít také linku pomoci ministerstva obrany, která nese název „Vraťte se živí z Ukrajiny“ či e-mailovou komunikaci.

„Jakmile dostanete potvrzení, že je váš syn v zajetí, měly byste se dostavit do Kyjeva. Při invazi Putinovy fašistické armády a uzavření vzdušného prostoru je to možné udělat tímto způsobem: Dojeďte do Kaliningradu nebo Minsku. Odtud se můžete autobusem nebo taxíkem vydat k polským hranicích,“ vysvětlují.

Na hranicích se s matkami setkají určení ukrajinští vojáci a eskortují je do Kyjeva. „Zde vám předají syny. My Ukrajinci, na rozdíl od Putinových fašistů, neválčíme s matkami a jejich zajatými syny. Čekáme na vás v Kyjevě,“ uzavírá ministerstvo.

Ve středu sdílely vzkaz také Ukrajinské síly zvláštních operací. Jeho vyznění však na rozdíl od ministerstva obrany není tak pozitivní a mírumilovné. Oznámily, že jim došla s ruskými vojáky trpělivost a stávají se cílem číslo jedna. „Každý, kdo se zapojí – ať už je to velitel, řidič, střelec nebo nabíječ – bude poražen jako prase. Jdeme si pro vás. Naposledy zavolejte svým matkám. Řekněte jim, že pojdete jako psi,“ vzkázaly.

Tagy: