Zelenskyj: Rusové nejsou bojovníci velmoci, ale zmatené děti. Jejich morálka upadá

Zelenskyj znovu promluvil k ukrajinskému národu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil v noci ze středy na čtvrtek na svém facebookovém profilu projev k občanům. Prohlásil, že morálka ruských vojáků, kteří na jeho zemi útočí, se vytrvale zhoršuje. Členy nepřátelské armády označil za „zmatené děti“.

„Stále více okupantů utíká zpět do Ruska. Od nás, od vás, od všech, kteří je vyhánějí. Přeji vám zdraví, rodilí Ukrajinci. Buďte silní a laskaví, ale ne k nepříteli,“ vzkázal Zelenskyj v projevu, který zveřejnil na svém Facebooku a citovala ho americká CNN.

Ukrajinci jsou prý národ, který za týden prolomil všechny plány nepřítele. „Plány, které se budovaly léta. Plány podlé, vypočítavé. Plány s nenávistí k naší zemi, k našemu lidu, ke všem lidem, kteří mají svobodu a srdce. Ale my jsme je zastavili a porazili,“ podotkl.

Rusové podle řady válečných expertů skutečně nepočítali s tak velkým odporem Ukrajinců. A pravděpodobně nepostupují tak rychle, jak plánovali.

„Naši vojáci, naši pohraničníci, naše teritoriální obrana, dokonce i obyčejní zemědělci denně brzdí ruskou armádu. Všichni zajatci říkají jediné – nevědí, proč jsou tady. Přestože je jich desetinásobně více, morálka nepřítele se neustále zhoršuje,“ pokračoval prezident v projevu.

Rusové nebudou mít klid

Ocenil i odpor obyčejných Ukrajinců. „Blokují silnice, vycházejí před nepřátelská vozidla. Je to velmi odvážné, ale také nesmírně nebezpečné“ pronesl.

Dále obvinil ruské jednotky z rabování a jejich činy označil za ostudné. „To nejsou bojovníci velmoci, ale zmatené děti, které byly zneužity,“ zdůraznil. „Nebudou tu mít klid, nebudou mít jídlo, nebudou mít jedinou klidnou chvilku. Okupanti se od Ukrajiny dočkají jediného – důstojného odmítnutí. Budou si navždy pamatovat, že my se nevzdáváme,“ prohlásil.

Od začátku ruské vojenské operace na Ukrajině zemřelo 498 ruských vojáků a 1 597 jich utrpělo zranění, oznámilo ve středu ruské ministerstvo obrany. Podle Kyjeva jsou ale ztráty v řadách ruských vojáků mnohonásobně vyšší – kolem sedmi tisíc.

Další stovky příslušníků ruských ozbrojených sil padly do zajetí. Ruské ministerstvo kromě bilance mrtvých a zraněných ruských vojáků také uvedlo, že zabito bylo 2 870 ukrajinských příslušníků armády a zraněno zhruba 3 700.

Tagy: