Obrat republikánů? Biden už pro ně není starý a neschopný. Vědí, že má šanci, tvrdí odborník

Amerikanisté Jakub Lepš a Jiří Pondělíček

ZPRÁVY PLUS (176)

Do předvolební debaty kandidátů o post prezidenta Spojených států Joea Bidena a Donalda Trumpa zbývají tři dny. Jak se čas krátí, Trumpovi republikáni mění svůj postoj k současnému prezidentovi, zmínil amerikanista Jakub Lepš ve vysílání CNN Prima NEWS. Přestávají ho vykreslovat jako zmateného starce, ale začínají připouštět, že z debaty může odejít jako vítěz. S amerikanistou Jiřím Pondělíčkem se shodl na tom, že se Trumpovi v minulosti debaty příliš nepovedly a ani tentokrát mu podmínky zřejmě vyhovovat nebudou.

Poprvé v historii se letos 27. června stane, že se úřadující prezident USA potká v předvolební debatě s exprezidentem. Joe Biden se postaví proti Donaldu Trumpovi – muži, kterého v roce 2020 vystěhoval z Bílého domu. Přímý přenos duelu se simultánním tlumočením bude vysílat také CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Školení výměnou za post viceprezidenta? Trumpa na debatu s Bidenem na CNN učí bývalý rival

S blížící se debatou republikáni podle Lepše ve své kampani přestávají vykreslovat Bidena jakožto starého a neschopného „zombie s mrtvým mozkem“, jak současnou hlavu státu nazval jejich kandidát Trump. „V posledních dnech najednou začínají říkat, že je (Biden) v debatách schopen dobrých výkonů, má dlouhou praxi a bude nabuzený a podobně. Snaží se snižovat očekávání, protože vědí, že je šance, že se mu to může povést,“ zdůraznil Lepš.

V souvislosti s tím připomněl Trumpovy výkony v debatách v minulých kláních o Bílý dům. Ačkoliv prý exprezident umí pracovat se svými voliči, v debatách měl často problémy a kandidáti Hillary Clintonová v roce 2016 i Joe Biden v roce 2020 z nich vyšli lépe. „Trumpovi to nejlépe jde před jeho fanoušky a oddanými voliči. Ti mu jsou ochotni spoustu věcí prominout,“ souhlasil Pondělíček.

Podmínky Trumpovi zřejmě nenahrají

Koncepce prezidentské debaty proto Trumpovi zřejmě příliš vyhovovat nebude. Duelu totiž nebude přihlížet žádné publikum a nebude ho tedy doprovázet ani žádný potlesk. Kandidátům se navíc po překročení časového limitu na odpověď vypne mikrofon, nebudou si tak moci skákat do řeči. „Myslím, že to není prostředí, kde by měl jeho (Trumpův) styl slavit nějaký velký úspěch,“ míní Pondělíček. Oproti tomu Biden se podle něj na debaty pečlivě připravuje.

O tom, jak moc debata ovlivní výsledky voleb, se podle Pondělíčka vedou dlouhodobé spory. Jednotlivým kandidátům by jejich debatní výkon mohl přihrát klíčová procenta hlasů. Volby budou totiž podle průzkumů velmi těsné. Debatu však od nich dělí dlouhá doba, za kterou se podle Pondělíčka může ještě spousta věcí změnit. „Pokud by přišel nějaký výkyv – někomu z kandidátů se něco výrazně povedlo nebo nepovedlo, tak mají ještě čas to buď pokazit, nebo napravit,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Mnohem větší význam debatě přikládá Lepš. Ačkoliv volebním průzkumům i nadále vévodí Donald Trump, před stávajícím prezidentem Joem Bidenem má jen minimální náskok. Bidena podle Lepše drobně posunulo i Trumpovo obvinění. „Trend je ale velmi slabý, takže Joe Biden bude doufat, že ho posílí. V té debatě to bude s velkou pravděpodobností platit,“ předpověděl expert.

Debatu Bidena a Trumpa sledujte v pátek 28. června od 2:30 v rámci speciálního vysílání na CNN Prima NEWS.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Souboj Bidena s Trumpem bude těsný, ukazují predikce. Které státy budou jazýčkem na vahách?

Tagy: