Souboj Bidena s Trumpem bude těsný, ukazují predikce. Které státy budou jazýčkem na vahách?

Reportér Jakub Kůš ukazuje na magic wall aktuální predikce k americkým prezidentským volbám

VYSVĚTLUJEME: Koho průzkumy favorizují v boji o Bílý dům? A které státy rozhodnou o příštím prezidentovi USA?

I poté, co se americký exprezident Donald Trump stal usvědčeným zločincem, zůstává na papíře jeho souboj o voliče se současnou hlavou státu Joem Bidenem velmi vyrovnaný. Průzkumy publikované během dvou týdnů po historickém verdiktu nezjistily žádný zásadní posun v preferencích dvou prezidentských kandidátů, které se výrazněji nehýbou již několik měsíců. Příští týden se před kamerami stanice CNN utkají oba rivalové v první předvolební debatě, kterou můžete živě sledovat i na CNN Prima NEWS. Kdo má tedy aktuálně podle predikcí lepší výchozí pozici před očekávaným duelem?

Souboj rameno na rameno. Tak to minimálně vypadá podle aktuální projekce portálu Race to the White House. Joe Biden by aktuálně získal 44,7 % hlasů, Donald Trump 45 % všech hlasujících, kteří by přišli k volbám. Rozdíl je tak pouhých 0,3 procentního bodu. Ale v samotné volbě nebude rozhodovat to, kdo získá více hlasů, ale to, kdo získá více delegátů. Za každý vyhraný stát se uděluje určitý počet delegátů. Vyjma států Maine a Nebraska vítěz bere vše. Celkem musí vítěz a budoucí prezident získat alespoň 270 delegátů.

ČTĚTE TAKÉ: Nejlepším volebním tipérem je Wall Street. Trh signalizuje příštího prezidenta USA již nyní

Nezáleží tedy na tom, zda například v Kalifornii vyhraje jeden z kandidátů o tisíc nebo milion hlasů. V každém případě získá všech 54 delegátů. Některé státy historicky ovládají republikáni, jiné zase demokrati. Existují ale i tzv. swing states, kde je podpora mezi republikány a demokraty tradičně 50 na 50. Podle aktuálních průzkumů vede Donald Trump ve všech šesti – v Pensylvánii, Michiganu, Wisconsinu, Nevadě, Arizoně i Georgii. Právě v posledním jmenovaném se příští týden uskuteční debata mezi oběma kandidáty, a to na stanici CNN. Duel živě odvysílá také CNN Prima NEWS.

Zvláště v Michiganu, Wisconsinu a Pensylvánii se očekávají velmi těsné výsledky. Prakticky jisté ale je, že kdo ovládne swing states, stane se prezidentem USA. Jak moc ale lze brát tyto předvolební predikce vážně? Na to odpověděl amerikanista Jiří Pondělíček.

Jak moc se těmi predikcemi můžeme řídit? Je to něco, co ukazuje, že Donald Trump je v tuhle chvíli doopravdy favoritem voleb, anebo je to pouze nástin budoucnosti, který nemusí platit?
Je to určitě nějaký indikátor. Kdyby se volby odehrály v tuhle chvíli, tak by Donald Trump byl mírným favoritem. Samozřejmě volební průzkumy nejsou předpovědí budoucnosti. Není jejich cílem určovat, jaká bude ta nálada mezi voliči v listopadu. Je to ale určitě důležitý a zajímavý indikátor. Kampaň se teď pomalu rozbíhá a dostává se do té horké fáze. Čekají nás nominační sjezdy, ale řekl bych, že nějakou větší vypovídající hodnotu budou mít průzkumy až s blížícím se začátkem voleb. A je tam ještě jedna velká neznámá. Jsou to voliči, kteří jsou zatím nerozhodnutí nebo případně ti, kteří uvažují o volbě některého z kandidátů třetí strany. A vzhledem k tomu, jak ten výsledek bude nejspíš těsný, tak to může rozhodnout.

Jak velké téma je v USA zdravotní stav Joea Bidena a některá jeho veřejná vystoupení? Je to něco, co ovlivňuje voliče ve Spojených státech v tom, zda případně dát Bidenovi svůj hlas?
Určitě, podle těch průzkumů, které vyšly už vlastně na jaře, tak velká část voličů, ten Bidenův věk vnímá jako problém. A to dokonce i ti, kteří jsou připraveni pro něj potom v listopadu hlasovat, tak i mezi nimi jaksi panuje nějaká nervozita. Zdravotní stav prezidentů se obecně sleduje, nicméně Joe Biden v tom není sám. Ani Donald Trump není nejmladší a i jemu se staly některé přeřeky nebo nepříjemné situace, kdy to vypadalo, že jaksi není úplně v nejlepší formě. Takže si myslím, že to bude důležité pro voliče. Ale záleží na tom, jestli se skutečně některý z kandidátů ukáže jako výrazně lepší než ten druhý.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Žádné poznámky, ztlumený mikrofon a červené světlo. Trumpa a Bidena čeká na CNN tvrdá debata

Tagy: