OBRAZEM: Plameny vyšší než stromy a tisíce vystrašených turistů. Rhodos decimuje požár

Obrovský lesní požár na řeckém ostrově Rhodos se šíří nekontrolovatelně již šestý den. Podle agentury AFP muselo od soboty před plameny utéct přes 30 tisíc turistů a místních obyvatel. Na ostrově se nadále nachází tisíce Čechů. Šíření požáru spustilo největší evakuační operaci, jaká kdy v Řecku probíhala, uvedla tamní policie.

Velmi nepříjemnou situaci popsala pro CNN Prima NEWS například česká turistka Jana Šafářová. Ta je jednou z mnoha osob, které požár na ostrově Rhodos pokazil dovolenou. Se svou dcerou musely všechny své věci nechat v apartmánu a vydat se do bezpečnějšího hotelu. Nyní postrádají pasy i hotovost, peníze mají pouze na kartě v telefonu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Cestovky ruší lety na Rhodos. Ministerstvo vyšle tým na pomoc Čechům, radí, kam se obracet

„Převezli nás někam na jih do hotelu. Čechů tu je i s námi asi 20. Nemohli nás ubytovat, takže jsme spali na zemi, já jsem ani neusnula. S dcerou máme jenom mobily a na sobě pouze plavky. Není to komfortní. Dneska jsme se mohly alespoň osprchovat a najíst,“ řekla Jana Šafářová v neděli ráno s tím, že už by se nejraději vrátila domů.

Hasiči s požárem bojují už šestý den v řadě. Podle policie šíření plamenů spustilo největší evakuační operaci, jaká kdy v Řecku probíhala. České ministerstvo zahraničí zřídilo pohotovostní linku pro dotazy spojené s požárem. Zároveň vyšle do Řecka dva členy speciálního týmu, kteří mají českým turistům pomoci.

Tagy: