OBRAZEM: Babičko, nezapomeneme. Před rokem se v centru Prahy objevily tisíce křížů

Původně mělo jít jen o symbolické připomenutí první české oběti nemoci COVID-19. Nakonec se z tisíců křížů na pražském Staroměstském náměstí stalo během několika následujících dní pietní místo. Ke kresbám na dlažbě začaly přibývat svíčky, květiny i jména či fotky lidí, kteří podlehli koronaviru. „Kdyby tam ty kříže zůstaly, chodila bych za nimi dodnes,“ řekla redakci 67letá Beata, jejíž manžel v březnu 2021 svůj boj s covidem prohrál.

Česká republika se v březnu 2021 potýkala s dosud nejhorší vlnou pandemie koronaviru. Nemocnice se ocitly pod obrovským tlakem, zdravotníci čelili syndromu vyhoření a denně umíralo v důsledku nemoci kolem 200 lidí. V rámci smutného výročí prvního covidového úmrtí v ČR, které připadá na 22. března, uspořádala iniciativa Milion chvilek pro demokracii loni akci, při níž pokrylo pražské náměstí 25 tisíci kříži.

Zprvu měla symbolická pietní akce trvat pouhý den, Praha se ale nakonec rozhodla nechat kříže na dlažbě náměstí tak dlouho, dokud je nesmyje déšť. Místo začalo v následujících dnech navštěvovat čím dál více Čechů. Někteří na Staroměstském náměstí tiše zavzpomínali na své blízké, jiní se rozhodli pro pravidelnou modlitbu nad kříži.

Postupně se začaly na dlažbách objevovat i další předměty, které vyjadřovaly zármutek pozůstalých – zapálené hřbitovní svíčky, květiny či celé smuteční věnce. Jednotlivé kříže dostávaly také konkrétní jména, data úmrtí i fotografie blízkých, kteří během pandemie přišli o svůj život.

Nechyběly ani dojemné vzkazy zesnulým matkám, otcům, dědečkům i babičkám. Z centra Prahy se stal improvizovaný hřbitov.

„Manžel taky zemřel na covid. Bylo to v březnu, měl k tomu slabé srdce. Nemohla jsem se s ním v nemocnici rozloučit, sama jsem patřila k těm zranitelným skupinám. Tak jsem společně s rodinou alespoň přijela do Prahy a věnovala mu zapálenou svíčku a vzkaz na rozloučenou. Byli jsme svoji přes 40 let, dlužila jsem mu to,“ zavzpomínala Beata z Pardubic na loňský rok.

Nebyla zdaleka jediná, kdo se ze stejných důvodů vydal do hlavního města. Pietní místo navštěvovali koncem března 2021 Češi všech věkových kategorií a z různých koutů republiky. Mnozí se při psaní jmen ke křížům neubránili slzám. „I já jsem samozřejmě truchlila. Myslím, že je to přirozené. Kdyby tam ty kříže zůstaly, chodila bych za nimi dodnes,“ poznamenala Beata.

Milion chvilek měl původně připravenou uklízecí četu dobrovolníků, která měla kříže umýt. Praha se ale rozhodla je na místě dočasně ponechat. Tehdejší kabinet Andreje Babiše (ANO) označil spolek za „vládu zmařených životů“. V souvislosti se smutným výročím se po celé České republice rozezněly kostelní zvony a držela minuta ticha.