OBRAZEM: Brazílii sužují záplavy. Vodní živel ničí domovy a zabíjí lidi, desítky se pohřešují

Své domovy na jihu Brazílie muselo opustit až 10 tisíc lidí.

Záplavy sužují Brazílii

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají zhruba 30 obětí. Dalších nejméně 60 lidí se pohřešuje. Informovaly o tom místní úřady. Guvernér státu Rio Grande do Sul Eduardo Leite řekl, že počet obětí dále poroste. Podle brazilských médií se protrhla jedna z přetížených přehrad a u dalších čtyř kolaps hrozí.

Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva podle agentury AFP navštívil zasaženou oblast, aby místní obyvatele ujistil, že dostanou federální pomoc. Armáda okamžitě vyšle na 600 vojáků. Guvernér Eduardo Leite prohlásil, že nejjižnější brazilský stát na hranicích s Argentinou a Uruguayí potřebuje zejména techniku, hlavně letadla a vrtulníky.

ČTĚTE TAKÉ: Kavkaz v plamenech. Gruzínci se bouří proti příklonu k Rusku, vláda vytáhla vodní děla

„S nejhlubším zármutkem jsem nucen říci, že obětí bude přibývat,“ řekl Leite, který situaci označil za katastrofu nevídaných rozměrů. Své domovy zatím muselo opustit nejméně 10 tisíc lidí, ale odhady britské stanice BBC hovoří až o 15 tisících.

Aby toho nebylo málo, nejméně 500 tisíc lidí nemá aktuálně přístup k elektřině a pitné vodě.

Kvůli velké vodě se protrhla přehrada u vodní elektrárny u města Bento Gonçalves a obyvatelé blízkého okolí byli evakuováni. Vysoké hladiny řek ohrožují i další čtyři přehrady v oblasti.

Brazilský národní meteorologický ústav připisuje zvýšenou intenzitu a četnost srážek vlivu klimatického jevu El Niño, jehož současná fáze začala v polovině roku 2023 a může trvat i tento měsíc. Fenomén dočasně ohřívá části Tichého oceánu a ovlivňuje počasí po celém světě. Svoji roli hraje i poměrně silný vítr na dané období.

V některých místech je situace natolik vážná, že vrtulníky zde ani nemohou přistát, aby evakuovaly místní. Například ve městě Candelária je situace už tak kritická, že obyvatelé města okupují střechy svých domovů, protože ty jsou již plné vody.

Brazilští meteorologové navíc odhadují, že brzy dojde ještě na další deště, které situaci mohou zhoršit.

Tagy:
povodeň Brazílie Argentina záchranáři přehrada záplavy Uruguay Rio Grande Sula Luiz Inácio Lula da Silva Eduardo Leite Bento Gonçalves