OBRAZEM: Horská dráha Katar. Nabídla moře emocí, geniální signál, výsměch i frajera Modriče

Kanárci k velkému překvapení dotančili, tulipány zničehonic rozkvetly, pak ale zase rychle zvadly. Pátek na mistrovství světa nabídl dva čtvrtfinálové thrillery, jejichž scénář zakončený penaltami zkrátka bavil. A nejvíce si ho nakonec užili Chorvaté s Argentinci. Podívejte se na intenzivní emoce ze šampionátu v GALERII.

Jako na horské dráze se museli v pátek večer cítit všichni fanoušci Brazílie, Chorvatska, Argentiny a Nizozemska. Jen tak se na první dvě katarská čtvrtfinále nezapomene, byť odstartovala poměrně vlažně.

Brazilci coby superfavorité na trofej z mistrovství světa Chorvaty dlouho příliš netrápili, ale ve druhém poločase začali přitápět pod kotlem. Obhájce stříbra dlouho držel ve hře brankář Dominik Livakovič, ale na dokonalou kombinační akci v režii Neymara z první části prodloužení už nestačil. V tu chvíli se mohlo zdát, že předpoklady budou naplněny. Jenže „šachovnicová armáda“ neskončila na kolenou. Zapnula a ve 117. minutě vystřihla bleskový útok, při kterém Jihoameričany překvapivě přečíslila. Přihrávku před vápno si našel Bruno Petkovič, který s velkou porcí štěstí za pět minut dvanáct vyrovnal a poslal zápas do penalt.

A ty výběr z Balkánu umí. Ukázal to v osmifinále proti Japonsku i na minulém šampionátu v Rusku, kde díky rozstřelu zvládl postoupit hned dvakrát. Experti na „desítku“ se znovu ukázali, chorvatští exekutoři byli neomylní, Livakovič jednu penaltu chytil, s poslední – Marquinhosovou – mu pomohla tyč. A silná a ambiciózní Brazílie rázem plakala. Žádné další oslavné tance po gólech, které kritizoval například někdejší ikonický hráč Manchesteru United Roy Keane. Historicky nejúspěšnější reprezentace světových šampionátů bude na trofej čekat minimálně 24 let.

Jako velký frajer se ukázal režisér hry Chorvatů Luka Modrič. Celý svět žasnul nad tím, co všechno už 37letý záložník Realu Madrid zvládne odpracovat na hřišti. Po utkání navíc vítěz Zlatého míče z roku 2018 prezentoval i své lidské kvality, když konejšil velkou část zdrceného poraženého týmu.

Genialita Messiho i Nizozemců

Zcela jinou dohru mělo druhé čtvrtfinále. Ale postupně. Velkou část zápasu nebylo pochyb o tom, že si semifinále s Chorvatskem zahraje Argentina. Za postupem ji nenasměroval nikdo jiný než Lionel Messi. První gól sice vstřelil Nahuel Molina, ale více než zakončení hráče Atlétika Madrid všichni obdivovali, jakou asistenci dokázal vykouzlit právě Messi. Nenašlo by se moc hráčů, kteří by nabíhajícího Molinu zahlédli, natož mu milimetrově přesně přihráli. Nicméně právě proto je chlapík nosící číslo 10 na zádech považovaný za fotbalového génia.

Opora Paris Saint-Germain se pak prosadila v 73. minutě z penalty. Messi vstřelil svůj desátý kariérní gól na mistrovství světa a vyrovnal argentinský rekord Gabriela Batistuty. I to ale bylo málo.

V 78. minutě totiž na plac přišel útočník Besiktase Istanbul Wout Weghorst, což se ukázalo jako geniální tah nizozemského kouče Louise van Gaala, který celý zápas dramaticky zašmodrchal. Wout Weghorst nejprve udeřil ze vzduchu a v 11. minutě zakončil standardní situaci, která se bude připomínat ještě hodně dlouho.

Všichni čekali, že při vůbec poslední šanci na vyrovnání – z přímého kopu blízko argentinské šestnáctky – Teun Koopmeiners zakončí přímo na bránu. Překvapil celý svět, až na své parťáky, kteří evidentně geniální signál nacvičili. Kolem nadskakující zdi hráčů poslal přízemní přihrávku, tu si našel Weghorst a odšpuntoval šampus, z něhož rázem stříkala oranžová radost.

Už druhý poločas byl značně vyhrocený, plný hádek a ostrých zákroků. Prodloužení emoce ještě vyšponovalo, ale na skóre se nic nezměnilo. A tak „Oranje“ zažili nepříjemné déjà vu. Stejně jako na MS 2014 vypadli s Argentinou na penalty, jen tehdy v Brazílii se tak stalo až v semifinále. Kouč van Gaal – který byl na lavičce Nizozemců i před osmi lety – nikdy neprohrál na světovém šampionátu zápas, ale dvakrát byl vyřazen po rozstřelu.

Pro Argentince byl triumf po všech vášních velmi sladký. Náležitě si ho užil především stoper Nicolás Otamendi. Toho fotoaparáty zachytily, jak se po rozhodujícím kopu Lautara Martíneze z velké blízkosti vysmívá klečícím a zničeným „tulipánům“. Sám to pak omlouval tím, že to byla pouze reakce na předchozí provokace.

Tagy:
moře emoce Chorvatsko Brazílie Lionel Messi Argentina galerie horská dráha fotbal Katar sport Luka Modrič Mistrovství světa v Kataru 2022 argentinská fotbalová reprezentace Mistrovství světa ve fotbale Luka Modrić Neymar brazilská fotbalová reprezentace Wout Weghorst