OBRAZEM: Japonci vypadli, ale získali si srdce milionů fanoušků. Čistotou i popravami obrů

Nevyhrají zlato, ale pokud by se na fotbalovém šampionátu v Kataru udělovala cena „nejsympatičtější tým“, poputuje k Japoncům.

Dá se to vyčíst z nekonečného množství vzkazů na sociálních sítích pod příspěvky týkajícími se „Modrých samurajů“.

Například pod fotografií trenéra-gentlemana Hadžimeho Morijasa. Po bolestném vyřazení v osmifinále proti Chorvatsku po penaltách (1:2) přišel pod tribunu, na které byla největší koncentrace japonských fanoušků. Hluboce se poklonil, čímž poděkoval za vytrvalou podporu.

Zároveň i za to, jakou reklamu své rodné zemi před celým světem dělali. Fotbalový fanoušek má někdy nálepku divokého raubíře, který v davu ztrácí kontrolu nad sebou samým. Japonským příznivcům ale náleží zcela jiná pověst.

V Kataru znovu ukázali, že mají neuvěřitelný smysl pro pořádek a slušnost. Na stadiony vždy přitáhli odpadkové pytle, které ladily s dresy národního týmu. Během zápasu je využili jako fanouškovské propriety, mávali s nimi nad hlavou. A chvíli po závěrečném hvizdu je začali plnit vším, co našli pod sedačkami. Oficiálním uklízečům a uklízečkám už jen předali naplněné modré sáčky. Ochozy dokonce čistili i po utkáních, ve kterých jejich reprezentace nefigurovala.

A samotný tým se nenechal zahanbit. Šatnu vždy dokonale hodil do pucu a zdálo se, že na zemi nezůstalo ani smítko. Na stole ještě zanechal vzkaz „děkuju“ a výtvory z papíru zvané origami.

Pak jsou tu fotbalové činy. Nezaujatým divákům se vždy líbí, když outsider dokáže rozmrzet velkého favorita. A Morijasův výběr to dokázal hned dvakrát. Napřed vyzrál výsledkem 2:1 na Němce a pak slavný „Die Mannschaft“ poslal domů díky identickému triumfu nad Španělskem. Predikcím navzdory Japonci postoupili ze skupiny z prvního místa. Svět následně obletěl snímek trenéra, který zobrazoval mix nevěřícnosti a té nejryzejší radosti.

Hráči ze země vycházejícího slunce pak snili o tom, jak poprvé v historii postoupí do čtvrtfinále mistrovství světa. Dokonce vedli, ale nakonec rozhodovaly nervy při kopech z penaltového puntíku. Chorvaté rozstřel ovládli. Ale sami museli poraženého soupeře pochválit za jeho odkaz.

„Ukázali, že nerozhodují slavná jména. Že důležitější je srdce a odvaha. Zasloužili si to a ukázali svou kvalitu,“ podotkl uznale ofenzivní záložník postupujících Lovro Majer.

„Měli bychom si být jisti svými schopnostmi. A pokud se nebudeme snažit ostatní jen dohánět, ale i překonávat, myslím si, že japonský fotbal čeká zajímavá budoucnost,“ věřil 54letý Morijasu.

Mimo hřiště japonský fotbal vyhrál už teď.

Tagy:
Japonsko poprava Chorvatsko Španělsko MS ve fotbale fotbal Katar sport fanoušci Mistrovství světa v Kataru 2022 Mistrovství světa ve fotbale japonská fotbalová reprezentace Hadžime Morijasu Lovro Majer