OBRAZEM: Praha má druhou nejlepší MHD na světě. V prestižním žebříčku přeskočila i Tokio

Hodnocení veřejné dopravy umisťuje české hlavní město mezi špičku světových i evropských metropolí, přestože patří k těm nejlevnějším. Podle průzkumu, který loni provedl vydavatel turistických průvodců Time Out, má Praha dokonce druhou nejlepší MHD na světě, a je tak v tomto ohledu třeba před japonským Tokiem nebo dánskou Kodaní. Podívejte se na devět evropských měst, jejichž hromadná doprava je hodnocena nejlépe.

1. Berlín

Pohodlná, bezpečná a jezdící vždy na čas, tak hodnotili dotazovaní veřejnou dopravu v hlavním městě Německa. Berlín nabízí širokou škálu možností přepravy od železniční sítě (S-Bahn), přes metro (U-Bahn) až po tramvajové a autobusové linky.

ČTĚTE TAKÉ: Praha je světový unikát, víc platí za MHD i v Brně nebo Plzni. Zdražení je nutné, zní ze Spolu

Lidé si nejvíce chválí právě linky metra, které nabízí celkem devět linek a 175 stanic. Oceňován je také přehledný orientační systém. Až 97 procent obyvatel Berlína je s veřejnou dopravou spokojeno.

2. Praha

Hned na druhém místě v žebříčku je Praha. „V našem průzkumu úctyhodných 96 procent obyvatel Prahy uvedlo, že v jejich městě se dá veřejnou dopravou snadno jezdit. A není to jen pohodlné, ale také velice působivé,“ napsal Time Out na svém webu. Upozornil na skvělý výhled na historické památky z některých linek tramvaje a také na estetické kvality pražského metra. Kromě tramvají a metra mohou lidé ve městě využít ještě autobusy či v posledních letech znovuzavedené trolejbusy.

Hlavní české město nabízí také velmi levnou dopravu. V poslední době se však mluví o možném zdražování například roční jízdenky. „Pokud v městské kase chybí prostředky na tak akutní investice jako jsou výstavba škol, stavba metra D nebo městského okruhu, bude si vedení města muset dobře rozmyslet, kde tyto finance najde. Zda bude dotovat provoz MHD na úkor škol, nebo zda ceny jízdného upraví,“ uvedl pro CNN Prima NEWS bývalý náměstek pro dopravu Adam Scheinherr.

3. Kodaň

Přestože je hlavní město Dánska známé především kvůli skvělým podmínkám pro cyklodopravu, má také velmi dobrou MHD. Již při cestě z letiště do centra oceníte například moderní vozy metra bez řidiče. Cestu pak můžete sledovat přímo z místa, kde normálně sedí řidič.

ČTĚTE TAKÉ: Zbytečná válka mezi cyklisty a řidiči. V Kodani si dokáží všichni vyjít vstříc

Kromě tradičních autobusů jsou zajímavým přepravním prostředkem vodní autobusy, ze kterých oceníte výhledy na skvosty kodaňské moderní architektury.

4. Stockholm

Metro ve švédském hlavním městě neslouží pouze k přepravě, ale je také samo o sobě turistickým cílem. Může za to především neotřelý moderní design některých stanic. Metru se tak přezdívá „nejdelší galerie na světě“. Místní ovšem oceňují i dobrou síť tramvají, autobusů a dokonce trajektů.

5. Amsterdam

Podobně jako Kodaň je také hlavní město Nizozemska známé především díky masivnímu využívání cyklistiky. Přesto může nabídnout také velmi kvalitní hromadnou dopravu, kterou obstarávají vlaky, tramvaje, autobusy či podobně jako ve Stockholmu i trajekty.

6. Londýn

Jen těžko byste v Evropě hledali ikoničtější veřejnou dopravu než v Londýně. Nejstarší metro na světě má dodnes svůj historický ráz. Přestože je Londýn jedním z největších měst na světě, síť metra je natolik robustní, že není problém se rychle dostat z jedné strany města na druhou. To všechno doplňují slavné dvoupatrové autobusy, vlaky a dokonce také tramvaje.

7. Madrid

Systém veřejné dopravy v Madridu je považován za jeden z nejkomplexnějších v Evropě. Ve hlavním městě Španělska lidé oceňují kvalitní síť metra, příměstských vlaků či autobusů. Turisté kvitují také dobře nastavený systém nákupu jízdenek.

8. Edinburgh

Kvalitní MHD ocení každý návštěvník skotského hlavního města. Zásadní je především moderní tramvajová linka propojující letiště, centrum a přístavní čtvrť Leith. Kromě toho lidé oceňují velmi chytře propletenou síť autobusů, které jsou podobně jako v Londýně dvoupatrové, takže turistům poskytují nádherné výhledy na „Atény severu“.

9. Paříž

Podobně jako v Londýně je také jedním ze symbolů Paříže metro. Jeho síť je navíc po tom moskevském druhá nejrušnější v Evropě. Tvoří ji 16 linek, na kterých nalezneme více než 300 stanic. Kromě podzemních linek v hlavním městě Francie jezdí také autobusy, tramvaje či regionální vlaky.

Tagy: