Šíření nenávisti a islamofobie? Charlie Hebdo vtipem o tureckém zemětřesení opět budí vášně

Redakce francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo čelí ostré kritice kvůli vtipkování o ničivém zemětřesení v Turecku a Sýrii. Rozhořčení veřejnosti vyvolal kreslený obrázek zpustošeného tureckého města s popiskem „Není potřeba posílat tanky“. Řada lidí novináře obviňuje z islamofobie a projevů nenávisti. Příspěvek odsoudil i mluvčí tureckého prezidenta.

„Jste naprostá ostuda lidstva. Ti, kdo přemýšlejí a chovají se jako vy, by měli být pod sutinami,“ rozhořčil se pod kontroverzním twitterovým příspěvkem redakce herec iráckého původu Alexander Uloom. „Žádná úcta k lidskému životu, žádný stud, jenom zlo. To byl vždy ten pravý duch Charlie Hebdo,“ poznamenala alžírská novinářka Ouissal Harizeová. Podle řady komentujících nelze v podobných případech hovořit o svobodě projevu, ale pouze o šíření nenávisti.

Proti obrázku se vymezil i Ibrahim Kalin, mluvčí tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. „Novodobí barbaři! Utopte se ve vlastní nenávisti,“ napsal na Twitteru. „V Charlie Hebdo dosáhli nového dna. V honbě za kontroverzí prokazují nulové zábrany, vždy jsou pro svoji takzvanou ‚satiru‘ připraveni zneužít tragédii a utrpení,“ prohlásil také bývalý turecký poslanec Abdurrahim Boynukalin.

K TÉMATU: Nad Tureckem se vznáší hrozba dalšího zemětřesení. V ohrožení je Istanbul, varují experti

Vrchol islamofobie

Podle některých lidí nejde pouze o nevkusný vtip, za obrázkem spatřují hlubší problémy. „Zesměšňování smrti tisíců muslimů je vrcholem toho, jakým způsobem nás Francie ve všech ohledech dehumanizovala,“ vztáhl incident k celému státu americký spisovatel a zakladatel jednoho z tamních institutů pro studium islámu Omar Suleiman.

Bývalá pakistánská ministryně pro lidská práva Shireen Mazariová označila satirický obrázek za vrchol nenávisti a islamofobie. „Čekám hlasy odsouzení z Evropy,“ doplnila na Twitteru.

Už nejsem Charlie

„Už nejsem Charlie,“ napsala pod příspěvkem politická komentátorka z Libanonu Sara Assafová. Odkazovala tím na frázi „Jsem Charlie“, kterou veřejnost vyjadřovala solidaritu s novináři zabitými při útoku na redakci v roce 2015. Tehdy do jejího sídla vtrhli dva teroristé a zavraždili dvanáct lidí, jedenáct dalších zranili. K jejich čin je vyprovokovalo zveřejnění karikatury proroka Mohameda v časopise.

Někteří uživatelé upozorňovali na pokrytectví či nevděk redakce, právě kvůli solidaritě, kterou po útoku projevily i muslimské komunity. „I Turci ‚byli Charlie Hebdo‘, aby sdíleli vaši bolest. A vy se dnes opovažujete zesměšňovat utrpení celého národa,“ pohoršila se nad obrázkem turecká novinářka Öznur Sireneová.

Tagy: