OBRAZEM: Plameny, násilí a raketová inflace. Mileiho Argentinu zachvátily drsné protesty

Argentinu zachvátila vlna protestů. Ulice Buenos Aires hoří, policisté využívají vodní děla i slzný plyn.

Argentinu zaplavily protesty proti Mileiho reformám

Argentina je opět v rauši demonstrací. Jihoamerický stát v rukou excentrického prezidenta Javiera Mileiho se pokouší o drsná úsporná opatření, která by pomohla zkrotit tamní až neskutečnou inflaci. Škrty se však nelíbí řadě Argentinců, kteří vyšli do ulic. V Buenos Aires dochází k násilným střetům. Vzduchem létají kameny a zápalné láhve, v akci jsou vodní děla i slzný plyn.

Násilí se na protestech proti Mileiho reformám rozhořelo během středy, kdy v argentinském senátu probíhalo jednání o úsporných opatřeních. Nedávno zvolený argentinský prezident zároveň usiluje o získání silnějších legislativních pravomocí, a to například v bezpečnosti či energetice.

ČTĚTE TAKÉ: Trump není prvním usvědčeným, který vedl mocný stát. Trest vyfasoval i francouzský „buldozer“

Proti se však staví levicová část politického spektra, která Argentině poměrně dlouho vládla, takzvaní Kirchnerovci (jméno dostali po někdejším prezidentském manželském páru). Podporují je také argentinské odbory a některé další společenské organizace.

Právě tyto skupiny hrály klíčovou roli v mobilizaci tisíců nespokojených Argentinců, kteří se vypravili do ulic. Demonstranti se během středy střetli na mnoha místech hlavního města s bezpečnostními složkami.

Britská stanice BBC uvádí, že se město změnilo doslova v „bitevní pole“. Podle snímků a videí je patrné, že rozhodně nejde o mírumilovné protesty.

Vzduchem létají dlažební kostky, kameny i zápalné láhve. Policisté pak využívají proti demonstrantům nejen standardní výbavu pořádkových sil, ale také vodní děla a slzný plyn. V plamenech se ocitla řada aut a policisté už zadrželi zhruba 20 osob.

Jedná se o další z vlny protestů proti Mileiho krokům, kterými chce dostat Argentinu z finanční krize. Prezident však nemá v úmyslu od svých snah upustit. Už před zvolením například sliboval zrušit několik ministerstev či vyměnit argentinské peso za americký dolar.

Podle dostupných údajů se míra inflace v Argentině pomalu blíží ke stěží představitelným 300 procentům.

Tagy: