Trump není prvním usvědčeným, který vedl mocný stát. Trest vyfasoval i francouzský „buldozer“

Donald Trump po odchodu ze soudu, kde byl shledán vinným

Donald Trump je vinen

Donald Trump se stal prvním exprezidentem v americké historii, který si od poroty vyslechl rozsudek „vinen“. Za hranicemi USA ale stíhání bývalých hlav států není ničím neobvyklým. Své o tom vědí v Argentině, Francii nebo Panamě, uvedl časopis Time.

Exprezident Donald Trump, který se v současnosti znovu uchází o místenku v Bílém domě, byl u newyorského soudu shledán vinným. A to šlo teprve o první rozsudek ze čtyř soudních procesů, do kterých je Trump zapleten. Současné soudní machinace mu tak pořádně komplikují kampaň. Třebaže je nepravděpodobné, že by nakonec musel jít za mříže, tajná služba už se na tuto eventualitu připravuje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tohle je občanská válka, zuří Trumpovi fanoušci po soudu. Běžte se léčit, vzkazují oponenti

Ve staleté historii Spojených států se stal Trump prvním exprezidentem, kterého soud obvinil. V Jižní Americe, Asii i Evropě už ale mají s podobnými případy zkušenosti. Informoval o tom časopis Time.

Korupce v Elysejském paláci

V Evropě v tomto ohledu nechvalně proslula Francie. Jacques Chirac, který si pro svůj styl politiky vysloužil přezdívku „buldozer“, stál v čele Francie mezi lety 1995 a 2007. Po konci mandátu byl obviněn z korupce a zpronevěry, napsal web BBC. Dostal dvouletý podmíněný trest. Do vězení nikdy nenastoupil a v roce 2019 zemřel.

Ani jeho nástupce v Elysejském paláci se ale neponaučil. Nicolas Sarkozy vládl Francii jediný mandát, po kterém na něm vyplavala celá řada přešlapů a provinění vůči zákonu. Byl shledán vinným z podplácení soudce. Dostal tříletý trest odnětí svobody – dva roky podmíněně a jeden rok v domácím vězení.

To ale nebylo všechno. Letos soud poslal Sarkozyho na šest měsíců opět do domácího vězení, a to za nadměrné výdaje v rámci jeho předvolební kampaně v roce 2012 a jejich nezákonné účtování straně.

Tresty rozdávala i Jižní Amerika

V politicky rozbouřené Jižní Americe k podobným případům docházelo častěji než v Evropě. Tak třeba v Brazílii. Luiz Inácio Lula da Silva, který zemi vedl v letech 2003 až 2010, se ocitl v trochu podobné situaci jako Trump. V roce 2018 byl uvězněn za korupci. O tři roky později však soud obvinění zrušil, což mu umožnilo ucházet se o prezidentský úřad znovu. A teď je Lula da Silva opět brazilským prezidentem.

I v sousední Argentině proběhly podobné bouřlivé eskapády. Bývalou prezidentku Cristinu Fernándezovou de Kirchnerovou odsoudili v roce 2022 k šesti letům vězení a zákazu výkonu veřejné funkce, protože ji důkazy a svědectví usvědčily v případu miliardového podvodu. Političce, na kterou byl spáchán neúspěšný atentát, teď ještě dobíhá mandát viceprezidentky, do vězení proto nenastoupila.

Ne tak bývalý peruánský prezident japonského původu Alberto Fujimori, který zemi vládl na sklonku milénia. Ve vězení strávil patnáct let. Stihlo ho obvinění z porušování lidských práv a zneužívání moci, byl odsouzen za úplatkářství, zpronevěru a schvalování zabíjení a únosů protivládních guerillových bojovníků a aktivistů.

Vězení za pohrdání

Panamský exprezident Ricardo Martinelli musí také do vězení. Letos ho soud poslal za mříže na deset let. A to za praní špinavých peněz a zpronevěru veřejných prostředků, které využíval třeba ke skupování médií.

Ověnčený skandály je i jihoafrický exprezident Jacob Zuma, který byl odsouzen k patnácti měsícům vězení za pohrdání soudem, protože se nedostavil k výpovědi ke kauzám vlastní vlády. V minulosti čelil obvinění z korupce a sexuálních deliktů, sám vyznává polygamii, která je v JAR legální.

Za dvojnásobné znásilnění šel za mříže izraelský exprezident Moše Kacav. Ve vězení strávil pět let.

VIDEO: Trump se vyjádřil k verdiktu

Tagy: