OBRAZEM: Radost, smutek i kroje. Co všechno provázelo druhý volební den?

Upřímná radost volebního štábu koalice Spolu

Co přinesl druhý volební den? Koalice Spolu, která se skládá z ODS, KDU-ČSL a TOP 09, podle propočtů vyhrála letošní sněmovní volby. Hnutí ANO skončilo druhé před koalicí Pirátů se Starosty. Policisté také prošetřují podezření na obchodování s hlasy. Jedna z komisí je zavolala do volební místnosti, v níž si volič vytrvale odmítal nasadit roušku.

Někteří lidé podupávali před volebními místnostmi už v osm hodin ráno. „Dělám v zemědělství a zvířata nepočkají, takže chodím brzy,“ vysvětlil jeden z voličů.

Nový problém, který letos musely komise řešit, byli lidé odmítající si nasadit roušku. „Volič byl slušně požádán, aby si nasadil respirátor, dokonce mu byl dán i nový, ale odmítl to. Potom jsme ho nahlásili na policii,“ okomentovala jeden z případů zapisovatelka volební komise na Praze 9 Jitka Moškovská.

V Brně hrozil anonym bombou

„Včera i dnes jsme opakovaně vyjížděli k jedné člence volební komise v centru Pardubic, která si odmítala nasadit ochranu dýchacích cest,“ popsala další problém policejní mluvčí Markéta Janovská.

Policie v Brně musela řešit anonymní oznámení, podle kterého byla v jedné z volebních místností uložena bomba. To se ale naštěstí nepotvrdilo. „Policisté byli i přímo ve volebních místnostech a nic podezřelého nenašli. Na celé věci spolupracujeme s předsedy volebních komisí,“ řekl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Stejně jako v minulých letech se i během letošních voleb objevilo podezření na kupčení s volebními hlasy za peníze. „Podle oznamovatele mělo k tomuto jednání docházet v minulém týdnu na jedné z ubytoven ve Slaném na Kladensku,“ uvedla policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Údajné obchodování s volebními hlasy prověřují také policisté v Ostravě.

Lídři Pirátů a STAN dorazili v sobotu večer na jednání za stranami koalice Spolu a všichni pak deklarovali, že chtějí spolupracovat. Pokud definitivních výsledků by obě koalice měly mít 108 mandátů z 200. Ani spojení hnutí ANO a čtvrtého SPD by za této situace k sestavení většinové vlády nestačilo.

Tagy: